A sági paprikatermesztő

231
11-Sag-2

Ság – Cövek Józsefet jól ismerik az eszéki felsővárosi piacon, portékáját még inkább. Fűszerpaprikája minden évben nagyon kelendő, az ország különböző pontjaira és külföldre is kerül belőle.

Ság településen Cövekék foglalkoznak szinte kizárólag ilyen nagy mennyiségű fűszerpaprika-termesztéssel: idén összesen négy hektárt ültettek be. Mezőgazdasággal 1991-ben kezdtek el foglalkozni, akkoriban azonban még fóliás kertészettel. A háborús évek alatt zöldsalátát termesztettek hatalmas mennyiségben, de ez csak az első években volt kifizetődő. A háborút követően (1997) egyre erősebb konkurencia jelent meg az eszéki piacon a baranyai termelők személyében.
József elmondta, nagy előnye a fűszerpaprikának, hogy nem romlandó áru, tehát mihelyt úgymond tető alá kerül, már biztosan gazdára talál előbb vagy utóbb. A salátával az volt a gond, hogy ha pár nap alatt nem értékesítették, el lehetett dobni. Így ennek az árunak folyamatosan vette át a helyét náluk a több munkát igénylő, de sokkal keresettebb fűszernövény.

Sok vevőt nyertünk azáltal, hogy minőségi paprikát készítünk

– Az elmúlt hat évben folyamatosan növeltük a mennyiséget. Először fél hektáron gazdálkodtunk, emlékszem, akkor még egy hétig tartott az ültetés. Most már ültetőgéppel dolgozunk, így egy nap alatt akár egy holdnyival is végzünk, persze ehhez szükség van 6-7 munkaerőre. Nem használunk csöpögtető rendszert, ez a fajta paprika jobban bírja a szárazságot, mint a többi. Sokszor előfordult, hogy éjjel öntöztünk, nehogy a hőségben sokkot kapjon a hideg víztől. Emellett pedig kitapasztaltuk, hogy egy nyesőzés annyit ér, mint háromszori öntözés. A szárítást, a törést és a darálást mind magunk végezzük – tudtam meg Józseftől.
József és felesége, Marica állandó jelleggel alkalmaznak napszámosokat, hiszen rengeteg a munka ezzel a növénnyel. A minőségre nagyon odafigyelnek, így a kereslettel sincs probléma.
– Sok vevőt nyertünk azáltal, hogy minőségi paprikát készítünk. Az emberek értékelik ezt. Jelenleg Horvátországban hiány van minőségi fűszerpaprikából, de az általános pénztelenség miatt nem tudjuk valódi értékén eladni, vagyis 200-300 kúnáért kilóját. Sajnos a mezőgazdaság rizikós foglalkozás, dolgozhatunk sokat, törődhetünk a növénnyel, a végeredmény úgyis az időjárástól függ. Általában az első dér meghatározó, minél korábban érkezik, annál előbb fejeződik be a paprikaszüret – mondja József.
A gazda körbevezetett a paprikaföldeken, és így magam is láthattam, hogy valóban sok a fűszernövény körüli teendő. József és felesége fáradtságot nem ismerve dolgoznak, hiszen mint elmondták, aki ezzel foglalkozik, annak valamilyen szinten szeretnie is kell ezt a munkát.