A rossz idő ellenére is sokan ellátogattak a dályhegyi virágfesztiválra

0
82
A dályhegyi Cserebogár gyermektánccsoport

A dályhegyi magyarok legnagyobb rendezvénye a Virágfesztivál, melyet idén 13. alkalommal rendeztek meg. Az esemény iránt érdeklődőket a rossz időjárás sem tántorította el, a szélrózsa minden irányából érkeztek látogatók.

A hegyháti magyarok 13 évvel ezelőtt szerveztek először virágfesztivált azzal a céllal, hogy megismertessék lakóhelyük értékeit és kultúráját szélesebb körben is. A fesztivál mára az Erdődi járás legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, a virágvásáron és kultúrműsoron túl  számos egyéb programmal is bővült a kínálata. Nagy volt az érdeklődés most is, zsúfolásig megtelt a helyi kultúrotthon nemrég elkészült parkolója, de számos helyről, többek között a Hercegszőlősi járásból, szervezetten is érkeztek látogatók.

A dályhegyi ifjúsági tánccsoport

A fesztivál megnyitóján Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, köztük Goran Ivanovićot, Eszék-Baranya megye zsupánhelyettesét, Snježana Brzica asszonyt, a horvát turisztikai miniszter egyik helyettesét, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzult, Matijević Olivért, a HMDK ügyvezető elnökét és Jugoslav Vesićet, az Erdődi járás elöljáróját.

A rendezvényen a virágok mellett a kultúra is nagy hangsúlyt kapott, több helyi és külföldi táncegyüttes és énekkar is bemutatkozott. A hazai Petőfi Sándor Kultúregyesület két népi tánccsoportján kívül többek között színpadra lépett az eszék-rétfalusi Népkör vegyes kara és az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület is.  Étel és ital is akadt bőven, a dályhegyi asszonyok standjánál folyamatosan sorban álltak, ők helyi finomságokat kínáltak a látogatóknak.

Hugyik Imre, De Blasio Antonio, Snježana Brzica, Goran Ivanović, Jugoslav Vesić és Matijević Olivér

– Örülünk, hogy évről évre sikeresebb a virágfesztiválunk, amely regionális szintű, elismert rendezvénnyé vált. A húsvéti ünnepek miatt kicsit korábbra tettük, de úgy tűnik, ez sem számított, és a hűvös, esős idő sem tántorította el a látogatókat. Kihasználva az alkalmat, ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített a szervezésben, és persze azoknak is, akik ellátogattak hozzánk – mondta Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke.

A rendezvényen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is. A virágfesztivál fő támogatója az Erdődi járás és a járás turisztikai hivatala, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége volt.