A rijekai HMDK tagjai a zsupánnál

344
10-rijeka-informatika-150

Rijeka – A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetének tagjait a múlt héten hivatalában fogadta Zlatko Komadina zsupán és Branko Škrobonja, a hivatal vezetője.

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetének a képviselői a múlt héten a zsupánnál jártak, ahol beszámoltak eddigi munkájukról.

– Látogatásunk apropója tulajdonképpen a szervezetünk által megjelentetett új receptes könyv volt, amelyben a hagyományos magyar sütemények receptjei olvashatók horvát nyelven. Rég megsárgult lapokról, nagyanyáink receptes könyveiből szedtük össze az anyagot. A megye első emberének pedig stílusosan egy süteménnyel is kedveskedtünk: „a főispánné receptje” alapján készült édességet vittük ajándékba egy palack egri bikavérrel együtt – mondta el lapunknak Viola Éva, a szervezet elnöke, akit Árvai Piroska magyar kisebbségi vezető és a könyv kiadója, Franjo Butorac kísért el a találkozóra.

A zsupán elismerését fejezte ki a hagyományos magyar süteményreceptek horvát nyelven való megjelentetéséért, és szerinte az opatijai hotelek is hasznát vehetik a kiadványnak. Zlatko Komadina zsupán kiemelte, hogy a HMDK a megyében működő kisebbségi szervezetek közül a legrégebbi, amellyel nagyon jó a megye kapcsolata.

– Elmondtuk azt is, hogy a könyv bemutatóját egy cukrászdában tartjuk majd, ahol a benne szereplő süteményeket is meg lehet kóstolni, valamint azt is, hogy már készítjük a második részt, és terveink között szerepel bizonyos hagyományos magyar ételek receptjeinek az összegyűjtése is – tette még hozzá Viola Éva.