A pulai után a spliti fesztivál is a nemzeti kisebbségekről szólt

0
50

Tizedik alkalommal rendeztek Splitben nemzetiségi kultúrműsort „Ahol az ének, ott az otthon“ címmel, a sorozatnak kezdetektől fogva résztvevője a HMDK Split-dalmát megyei egyesülete is. A Dankó Pista Népdalkör zenészei nagy hasznát vették a rendezvény színpadán új hangszereiknek, melyeket a Bethlen Gábor Alap támogatásából tudtak megvásárolni.

A pulai multikulturális fesztiválhoz hasonlóan, amelyről múlt héten írtunk, ennek a rendezvénynek is legfőbb célja, hogy összefogja a városban és a régióban élő nemzeti kisebbségeket, hogy lehetőséget adjon nekik a bemutatkozásra. A résztvevők megismerik egymás kultúráját, hagyományait és végső soron egymást is, ami az egymással szembeni nyitottsághoz és elfogadáshoz járul hozzá. 

A spliti fesztiválon hangsúlyozták ezeket az értékeket, amelyeknek még nagyobb a jelentősége ma, amikor háború dúl Európában.

Különösen nagy szeretettel fogadták a dalmáciai ukrán kultúregyesületet, amelyhez a hazánkba menekült ukránok – gyerekek és felnőttek – is csatlakoztak. Ők voltak a szemle első fellépői.

Valamennyi kisebbség képviselői ott voltak a rendezvényen, nemcsak a színpadon, hanem standjuk mögül is bemutatták tevékenységük eredményeit.

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete a kezdetektől résztvevője a fesztiválnak. Idén a Dankó Pista Népdalkör produkciója mellett  közösségünk „kézzel fogható“ munkáit is bemutatták. Standjuknál a kézimunkákon kívül magyarságunk nyomdai, irodalmi tevéknységének a produktumait állították ki. A könyvek között szerepelt a spliti egyesületünk húszéves munkásságát bemutató kötet is.

A megye és a város segítsége mellett a zágrábi Kisebbségi Tanács, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásában is részesülnek. A magyarországi támogatásból legutóbb hangszereket vásároltak, amelyeknek nagy hasznát vették az egyesület zenészei a nemzetiségi szemle színpadán.