A pomeri tánctáborral zárták a nyarat újgráci egyesületünk fiataljai

0
50

Aktívan telt az év nyolcadik hónapja a HMDK újgráci egyesületénél, szinte minden hétvégére jutott valamilyen program, vendégszereplés, a nyár utolsó napjait pedig a szervezet ifjúsági tánccsoportja is a pomeri tánctáborral zárja.

A Verőce-Dráva menti megyében élő nemzettársaink közösséggé kovácsolásában nagy szerepe van a HMDK újgráci egyesületének, amely megalakulása óta dolgozik azon, hogy az ottani magyarok a tömbmagyarságtól távol eső kis közösségben megmaradjanak. A Szőlősi István által vezetett szervezetnek jelenleg 15-20 aktív tagja van, akik a tamburazenekarban és a népi tánccsoportban tevékenykednek, őrizve a magyar hagyományokat.

Az újgráci HMDK-egyesület a nyári hónapokban is aktív, miután júliusban megszervezte a Közép-horvátországi Magyarok 3. Találkozóját, néhány napos pihenő után augusztusban ismét eseménydús hétvégék következtek.

Augusztus 6-án Brezovicán lépett fel tánccsoportjuk, az ottani művelődési egyesület folklórszemléjén képviselték a magyarságot. Egy héttel később a verőcei városnapok keretében rendezett táncszemle fellépői voltak, majd saját programot tartottak augusztus 20-a, Szent István királyunk ünnepe alkalmából.

Hogy a gyermektánccsoportnak van mit bemutatnia a vendégszerepléseken, az a gyakorlásra és tánctanulásra szentelt időnek köszönhető. Erre pedig kiváló lehetőség a HMDK pomeri táborozási központja, a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központ, ahova az újgráci táncosoknak is sikerült lejutniuk néhány napra.

Gyakorlás és kapcsolatépítés szempontjából is hasznos számukra a pomeri tábor

Szőlősi István, az egyesület vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, sok-sok éve már, hogy tánccsoportjuk tagjainak táborozási lehetőségre nyílt lehetőségük, a magyarországi Barcsra vitték valamikor a gyerekeket. Az utóbbi években pedig odahaza szerveztek táborokat, melyek vezetésére táncoktatókat kértek fel. Az viszont egészen más élményt jelent – hangsúlyozta –, hogy a tengerparti létesítményben gyakorolhatnak.

– Úgy osztjuk be az itt töltött időt, hogy mindennap délelőtt és estefelé is gyakorlunk. A táncpróbák során a régebbi koreográfiák felelevenítése a célunk, ezenkívül tagjaink énektudásának a fejlesztésére is hangsúlyt helyezünk – nyilatkozta lapunknak Szőlősi István, hozzátéve, kapcsolatépítésre is nyílt lehetőségük Isztriában. 

Újgráci tánccsoportunk a tábor utolsó napján a Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesülethez is ellátogat Pulára, ahol ismerkedésre, társalgásra lesz lehetőség, ezenkívül rövid kultúrműsor keretében bemutatják egymásnak munkájuk eredményét is.