A pomeri táborozási központ összehozza a pulai és a szlavóniai magyarokat

0
188

A HMDK táborozási központja, a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központ találkozási és kapcsolatfelvételi helyként is szolgál szlavóniai és tengermelléki magyar egyesületeink fiataljai számára.

Az Isztriai-félszigeten, Pomerben létesített intézmény az elmúlt hetekben ifjúsági tánccsoportjaink számára biztosított táborozási lehetőséget. Művészeti együtteseinknek többnapos ittlétük során azontúl, hogy aktív táncgyakorlással töltötték napjaikat, kapcsolatépítésre is nyílt lehetőségük.

Pula városában működik a Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület, amelynek tagjai a Dežanovaci Magyarok Közösségével és a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesülettel is felvették a kapcsolatot az elmúlt hetekben.

– Nagy öröm pulai egyesületünk számára, hogy folyamatosan érkeznek a szlavóniai és baranyai tánccsoportok a pomeri magyar nyelvi és kulturális központba, aminek köszönhetően lehetőségünk nyílik találkozni, megismerkedni velük. Amikor a dežanovaciak itt voltak, közös fellépést is rendeztünk Pomerben, nekünk az énekkarunk, nekik a tánccsoportjuk lépett színpadra, ezenkívül kézimunka-szekcióink is bemutatták egymásnak tevékenységüket – nyilatkozta lapunknak Masa Zsuzsanna, a pulai egyesület elnök asszonya, hozzátéve, megállapodtak, hogy a kapcsolatot a jövőben is ápolni fogják.

A dežanovaciakon kívül a dályhegyi magyarokkal is megismerkedtek, mindkét egyesületünknek megmutatták Pólát, a város történelmi és kulturális nevezetességeit. Legközelebb az újgráci HMDK-egyesület tánccsoportja érkezik Pomerbe, akikkel szintén hasonló közös programokat terveznek kapcsolatépítés és tapasztalatcsere céljából.