A Pető Intézet Horvátországban is elkezdi munkáját

0
115

A budapesti székhelyű, világszerte nagy elismertségnek örvendő Pető Intézet Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével Horvátországban is elkezdi a munkáját. Az első tanácsadásra és felmérésekre október 13-án és 14-én kerül sor Kopácson előzetes telefonos egyeztetés után.

A Pető Intézet, a Semmelweis Egyetem Pető András Kar munkatársai, a magyar kormány, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével szervezi a Kárpát-medencében a mozgássérült gyermekek és felnőttek konduktív fejlesztését, rehabilitációját, habilitációját.

A fejlesztő programot ez idáig négy határon túli régióban, Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken és a Vajdaságban több helyszínen valósították meg.

A program rendelésére történő jelentkezés olyan gyermekeknek (féléves kortól) javasolt, akiket a terhesség alatt vagy szülés közben, vagy közvetlenül utána ért központi idegrendszeri károsodás (oxigénhiányos állapot, agyvérzés, agyinfarktus…), ennek következtében mozgáskorlátozottság alakult ki, és a következő kórképeket mutatják: Diplégia, Hemiplégia, Tetraparézis, Ataxia, Athetosis, Spina-bifida, megkésett mozgásfejlődés (nincs diagnózisa). Ami a felnőtt korú népességet illeti, CP, Sclerosis Multiplex, Parkinson-kór, Stroke és koponyasérülés utáni állapotban lévő személyek jelentkezését várják.

A Pető Intézet közvetlen partnere a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF).

– Az első tanácsadás, felmérés Kopácson, a Tangazdaság és Ifjúsági Központban lesz (Kiss Ferenc u. 15.) október 13-án és 14-én, amelyen előzetes telefonos jelentkezés során vehetnek részt az érintettek.  Majd ezután kerül sor az intenzív, három héten keresztül tartó, a betegek számára térítésmentes, fejlesztő, rehabilitációs kezelésre – mondta Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, aki hozzátette, hogy jelentkezni legkésőbb október 11-ig lehet, a 031-275-480-as telefonszámon (munkanapokon 9-13 óra között).

A program megvalósítását a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.