A parlamenti választások győztese a balközép koalíció

0
140
belfold-plusz

 

A Zoran Milanović Szociáldemokrata Pártjának (SPD) vezetésével alakult balközép pártszövetség, a Kukurikú győzött a vasárnapi parlamenti választásokon. Az eddig ellenzéki padsorokban politizáló pártszövetség 80 mandátumot szerzett, szemben a Jadranka Kosor miniszterelnök vezette Horvát Demokrata Közösséggel (HDZ), amely a HGS és a DC koalíciós partnereivel 47 képviselőt küldhet a 151 tagú törvényhozásba, a száborba.
A HDZ vereségét a nagyarányú munkanélküliségen túl előre sejtették az egyre-másra kipattanó korrupciós botrányok is, amelyek állandó kísérőjelenségeivé váltak a párt 2003 óta megszakítás nélkül tartó kormányzati ténykedésének. Bár a korrupció letörése az EU-csatlakozás egyik feltétele volt, jellemző azonban, hogy a hivatalából 2009-ben váratlanul távozó exkormányfő, Ivo Sanader most több vesztegetési ügy miatt is törvény előtt áll. Hazánk egyébként pénteken írja alá a csatlakozási szerződést az EU-val az állam- és kormányfők brüsszeli csúcsán, így 2013 júliusától a szervezet 28. tagja lesz Horvátország.
A hétfő reggeli, nem végleges adatok alapján a horvát laburisták és a HDSSB is hat-hat mandátumot szereztek, Ivan Grubišić független pártja 2, a HSS és Ruža Tomašić pedig 1-1 képviselőt juttatott be.
Országos szinten a Kukurikú Gospićon kívül minden nagyvárosban győzőtt, a HDZ-re elsősorban a kisebb településeken, falvakban szavaztak – írta a Vjesnik napilap.