A Paprikafesztivál is „felnőtt” régiónk legnagyobb rendezvényei mellé

Elárasztotta a tömeg Laskó központját a hétvégén

A hétvégén rendezték meg a sorrendben 12. paprikafesztivált Laskón: kiváló minőségű fűszerpaprikákkal neveztek be a falu termelői az idei versenyre, termékeik a kirakodóvásáron is nagy népszerűségnek örvendtek, hiszen a messze földön híres laskói „piros arany” vonzotta elsősorban ide a vendégeket. A gazdag kulturális, zenei és gasztronómiai programban minden korosztály örömét lelte.

Kétségkívül az ősz legnagyobb rendezvényeink időszaka. Az elmúlt hetekben került sor a Drávaszög három legnagyobb gasztrokulturális rendezvényére a Kopácsi Halásznapokkal az élen, amit a vörösmarti Bormaraton követett, a múlt hétvégén pedig Laskó volt a „világ közepe”, a laskói fűszerpaprika és a helyi termelők kerültek rivaldafénybe, ugyanis idén tartották meg a sorrendben 12. paprikafesztivált.

Országos viszonylatban a Drávaszögben van legnagyobb hagyománya a paprikatermesztésnek, ezen belül is az Alfalukban, vagyis Laskón, Várdarócon és Kopácson. Ez adta az ötletet a laskóiaknak tizenkét évvel ezelőtt, hogy falunapjuk keretében „megünnepeljék” eme piros aranyként is ismert fűszert. 

Mára a laskóiak fesztiválja országos hírnévre tett szert, rengeteg autó érkezett Szlavóniából, Zágrábból. 

Rekordszámú versenyző és vendég

Munk Eriktől, a rendezvény főszervezőjétől megtudtuk, nemcsak a résztvevők száma dönt évről évre rekordokat, hanem a versenyekre is egyre többen jelentkeznek.

– Idén összesen 27-en neveztek be a paprikaminősítésre, a halfőzőversenyen pedig 109 csapat vett részt, melynek a megszervezése nagy felelősséggel jár, de egyben hatalmas megtiszteltetés is. A paprikafesztiválon természetesen helyi termelőinken van a hangsúly, rendezvényünk célja elsősorban, hogy népszerűsítsük kiváló munkájuk eredményét, illetve emellett a falunkat és a Drávaszöget is ismertebbé tegyük. Azt gondolom, tervünk megvalósult, hiszen a baranyai fűszerpaprika régiónk megbecsült, méltán híres termékévé vált – nyilatkozta lapunknak Munk Erik főszervező, a Laskói Ifjúsági Egyesület és a helyi HMDK-alapszervezet vezetője.

A szervezésben nagy szerepük volt a laskói egyesületeknek: a Fácán Vadásztársaságnak, az önkéntes tűzoltóknak, a Petőfi Sándor Kultúregyesületnek, a HMDK-alapszervezetnek, valamint az Ifjúsági Egyesületnek, közös összefogásuk nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény. Munk köszönetet mondott a szervezeteknek, továbbá Forján Renátának, a Bellyei járás turisztikai hivatala vezetőjének is, aki közreműködött a program szervezésében.

Jankovics Róbert: „A laskóiak összefogásának, egységének köszönhetően sikeres ez a rendezvény”

A szombati kultúrműsort Rómer Edina énekével nyitották meg, majd rangos vendégek, a fesztivál támogatói köszöntötték a vendégeket: Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet, Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese, Matej Perkušić, a Baranyai Turisztikai Szövetség igazgatója és Munk Erik mint házigazda.

Demcsák Csaba a laskói fűszerpaprika-termelők és a fesztivál szervezőinek munkáját méltatta, kifejezve, a jövőben is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

– Laskónak nemcsak halászléfőző-bajnoka van, hanem olyan nagyszerű fűszerpaprika-termesztői is, akik odaadó munkájukkal lehetővé tették, hogy a paprikafesztivál létrejöhessen. A mi célunk pedig az, hogy megteremtsük a magas színvonalú rendezvények szervezéséhez a feltételeket, mert az ilyen fesztiválok által ismerheti meg a széles közönség magyarságunkat, hagyományainkat és gasztronómiánkat, világhírű fűszerpaprikánkat. Az pedig, hogy ilyen sikeres a rendezvény, a laskóiak összefogásának, egységének köszönhető  – emelte ki beszédében Jankovics Róbert, hozzátéve, rendezvényeink sikereinek köszönhetően pedig valamennyien érezzük, hogy jó ma magyarnak lenni Horvátországban.

Őt követően László Gábor, a felvidéki Nagymad polgármestere is felszólalt, megköszönte a meghívást.

Ferenc Inesz, Thomajer Krisztián és Kelemen József a paprikaminősítés első helyezettjei

A nyitóbeszédek után került sor a paprikaminősítés eredményhirdetésére. Az értékelés során a fűszerpaprika színét, illatát, ízét vizsgálták. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, valamennyi minta idén is kiváló minőségű volt.

Az édespaprikák közül Thomajer Krisztiánét értékelték legjobbnak, Kelemen József ezüstérmes lett, a harmadik helyen pedig ketten – Májerhof Margit és Ferenc Inesz – végeztek.

A csípős „kategóriában” Ferenc Inesz és Kelemen József paprikája lett aranyérmes, Ádor Dean második, Májerhof Margit pedig harmadik helyezést ért el.

– A laskóiak jelentős része foglalkozik fűszerpaprika-termesztéssel, és sok energiát fektetünk abba, hogy jó minőségű terméket állítsunk elő. A paprikafesztiválon való részvétel jó visszajelzés számunkra, tudjuk, hogy megbecsülik a munkánkat – mondta lapunknak Ferenc Inesz még az eredményhirdetés előtt, akkor még csak remélve, hogy ő is a dobogón állhat.

A díjak átadása után Forján Renáta is köszöntötte a vendégeket. Lapunknak nyilatkozva elmondta, pozitív energia lengte körül a paprikafesztivált mindkét napon, a szervezők, a kiállítók és a vendégek is pozitív hangulatot sugároztak, s mostanra elmondható, hogy a laskóiak rendezvénye felnőtt régiónk legnagyobb fesztiváljai közé.

A kultúrműsorban alfalusi, pélmonostori, csúzai, kiskőszegi, bellyei, nagypiszanicai, kórógyi, dályhegyi, verőcei gyermek és felnőtt tánccsoportjaink, kórusaink szórakoztatták a közönséget előadásukkal.

Farahó Zsolt a halászléfőző-verseny abszolút győztese

A fesztivál keretében természetesen most is rendeztek halpaprikásfőző-versenyt. Mint azt Munk Erik korábban elmondta, idén összesen 109 csapat nevezett be a megmérettetésre, Horvátországból és Magyarországról is. A harminc legjobb halétel készítője továbbjutott a vasárnapi döntőbe. Itt öt csapat ért el arany minősítést, tíz ezüst-, illetve tizenöt bronzérmet kapott. Aranyérmes lett Molnár Róbert Várdarócról, a várdaróci Darócz étterem, Ivan Mumlek Pélmonostorról, valamint Tomislav Mauzer Josipovacról, illetve az aranyérmesek között is a legjobb, avagy az idei halászléfőzőverseny abszolút győztese Farahó Zsolt lett Kopácsról, aki a paprikafesztivál vándorserlegét vehette át a színpadon.

Gazdag kulturális és zenei program

Az idei paprikafesztivál is gazdag szórakozási lehetőséget kínált mindegyik korosztálynak. A kirakodóvásár mindenkinek szólt kortól függetlenül, nemcsak paprikát lehetett venni a standoknál, hanem egyéb kézműves termékeket is. Gazdag ételkínálat jellemezte a fesztivált, folyamatosan sorban álltak a helyi vadásztársaság asztalánál bográcsgulyásért és sült kolbászért, de további standoknál készült csíptetős ponty, halpaprikás, kínáltak süteményeket, bort, kürtőskalácsot. A gyerekek számára ugrálóvárat telepítettek a faluközpontba, az ifjúság pedig elektronikus zenei partin szórakozhatott pénteken. Esténként neves magyarországi előadók léptek színpadra: Csocsesz, Matyi és a hegedűs a mulatós zene kedvelőinek, a Zaporozsec zenekar a fiatalabb korosztálynak szólt.

A fesztivált támogatta a zágrábi Kisebbségi Tanács, valamint a rendezvény a Minorities as bridges between communities elnevezésű projekt 2014-2020-as, Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásának keretében valósul meg, „Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak” szlogennel.