A pályakezdés nehézségei

161
Lajos-pter-1

Pélmonostor – Cikksorozatunkban olyan horvátországi magyar fiatalokat mutatunk be, akiknek annak ellenére, hogy felsőfokú szakképzettséggel rendelkeznek, nem sikerül elhelyezkedniük. Ezúttal a pélmonostori Lajos Péter biológia-kémai szakos tanárt kerestük meg.

Lajos Péter az eddigi interjúalanyokkal ellentétben nem Magyarországon szerzett diplomát, hanem itthon. Eszéken járt egyetemre, itt vehette át 2010-ben biológia-kémia szakos oklevelét. Már a középiskolában is nagyon érdekelték ezek a tantárgyak, a humán terület nem vonzotta annyira, mint a reál. Az általános és a középiskolát is horvát tannyelvű intézményben végezte, a háborús években,1991-től 1994-ig Magyarországon élt, így tökéletesen beszél magyarul. Családon belül azonban már nemigen használják ezt a nyelvet.

A kétnyelvűségből fakadó előnyökkel eddig élni tudott, ennek köszönheti első munkahelyét is.

– Mivel jól beszélek magyarul, egy évig helyettesíthettem a Laskói Általános Iskolában és az eszéki magyar iskolaközpontban is, ezekben szereztem első és kedvező, a tanári pályával kapcsolatos tapasztalataimat. Egyetemi éveim alatt még nem tudhattam, hogy valamelyik tudományos intézménynél, szakmai cégnél, vagy pedig az oktatásban fogom-e megtalálni a helyemet. Az utóbbi területen eltöltött egy évvel a hátam mögött most úgy érzem, szívesen maradnék a pedagógiai pályán. A kedvező tapasztalatok bizonyára abból is adódna, hogy a magyar iskolákban kis létszámú osztályok vannak, emiatt sokkal családiasabb a hangulat, és sokkal többet lehet egyénileg foglalkozni a diákokkal, ami a horvát iskolák több mint 30 fős osztályaiban nagyon nehéz. Jelenleg szintén egy magyar iskolára pályázatára jelentkeztem, hamarosan kiderül, hogy felvesznek-e – tudtam meg Pétertől.

 

Teljesen nyitott a különböző lehetőségekre

Mint mindenkinek, így Péternek is az vágya, hogy mielőbb állandó munkahelye legyen. De a várakozás, a keresés időszakában sem tétlenkedik. Az eszéki egyetemen biológiából posztgraduális képzésre jelentkezett, mert tudja, ha ezt is elvégzi, több lehetősége lesz az elhelyezkedésre.

– Most egyelőre a régióban keresek munkát, hiszen a posztgraduális képzés ideköt, de ezt követően az ország bármelyik részén vállalnék munkát, és a magyarországi lehetőségeket is számba fogom venni. Érdekel az ökológia területe, szívesen vennék részt különböző, mindkét országra kiterjedő projektek megvalósításában. Hobbiból időközben egy számítógép-szerelői tanfolyamot is elvégeztem, mert érdekel ez a terület is. Igyekszem több lábon állni, talán így könnyebb lesz jó munkahelyet találni, egzisztenciát teremteni.

Péter egyáltalán nincs elkeseredve, ami a jövőt illeti, biztos abban, idő kérdése csak, hogy  munkahelyet találjon. Nem válogat az állások között, de örülne, ha a szakterületén dolgozhatna.