A Pakráci Magyarok Közössége is részt vett a helyi múzeum anyagának gyarapításában

15

A Pakráci Magyarok Közössége is közreműködött a városi múzeumnak szánt videóanyag elkészítésében, amely a nyugat-szlavóniai magyar közösség múltjának, kulturális örökségének is emléket állít.

A Spahijski podrum Pakrác városának egy ikonikus épülete, amely ma közösségi, kulturális, idegenforgalmi és edukációs központként is működik. A létesítmény egyik helyiségében múzeumot alakítanak ki, melynek tartalmában ismeretterjesztő film is helyet kap. A videóanyag készítésében közreműködtek a Pakráci Magyarok Közösségének tagjai is. A filmben bemutatkoznak az egyesület tagjai, bemutatva a főként a mezőgazdaság területén végzett tevékenységüket.

– A videóriportok során bemutattuk a hagyományos szántóföldi munkát és az ehhez a tradícióhoz szorosan kötődő gasztronómiát is, babot főztünk cserépedényben – mondta Fa Josip, az egyesület vezetője.

Az elkészült videóanyag a városi múzeum állandó része lesz, a látogatók számára betekintést nyújt a nyugat-szlavóniai magyar közösség múltjába, kulturális örökségébe. Ezzel a Spahija pincében lévő múzeumi tér a Pakrac gazdagságának magvát képező különböző kultúrák és identitások központi találkozási helyévé válik.