A nyelvek sokszínűségéről az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából

0
384
06-daruvar-08

A Daruvári Magyarok Közössége első alkalommal szervezett összejövetelt az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából, amelyre a városban élő más kisebbségieket is meghívtak, hogy megismerjék egymás szellemi értékeit, és hogy egy-egy verset anyanyelvükön is tolmácsoljanak.

Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából rendezett összejövetelen a cseh kisebbség részéről Vera Vistyd és Damir Malina beszélt a cseh nyelv horvátországi „sorsáról”. Elmondták, hogy az elmúlt időszakban nőtt a cseh nyelv tanulása iránt érdeklődők száma. Majd Tóth Rebeka, a térségben tevékenykedő Petőfi-ösztöndíjas beszélt a magyar nyelvről, a magyar nyelvtörténeti korszakokról, a magyar nyelv fejlődéséről.

Majd a jelenlévők ízelítőt kaptak a különböző nyelveken előadott versekből, és megismerhették Leonida Kifer munkásságát, aki két nyelven ír, horvátul és csehül.  Arról, hogy hogyan hangzik a magyar, és hogy miről írnak verset a magyar költők, Tóth Rebeka és Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének az elnöke beszélt, illetve olvasott föl költeményt.

A magyar közösség vezetője az eseménnyel kapcsolatban lapunknak elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy mindenki számára érdekes kezdeményezés volt az összejövetel, amit a jövőben érdemes lesz folytatniuk.

A Daruvári Magyarok Közössége legközelebb március 15-e alkalmából tart megemlékezést.

 

{fcomments}