A Nuštari járás magyar kisebbségi önkormányzatának értékes ajándéka a marinci iskolának

0
31

A Nuštari járás magyar kisebbségi önkormányzata március elején egy olvasósarokkal ajándékozta meg a Marinciban működő iskolát. Pap Josip, a testület elnöke reméli, mielőbb visszatérhetnek a diákok az iskolába, amelyet a járvány miatt zártak be, és újra használhatják a társalgót.

Pap Josip, a Nuštari járás magyar kisebbségi tanácsának (önkormányzatának) az elnöke elmondta, a marinci általános iskolának az ajándékot a testület, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnökének a támogatásából vásárolták meg: egy olvasó- és társalgósarkot alakítottak ki. Pap Josip hozzátette, az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására, valamint az identitást építő és erősítő tevékenységekre. Ezenkívül számos programmal ösztönzik az olvasást is. Több éve működik az Olvass nekem! (Čitaj mi) akciójuk, amelyben a szülők is részt vesznek, és ahol péntek délutánonként, a tanítás után mesét olvasnak föl a gyerekeknek. Emellett a kötelező olvasmányokkal is foglalkoznak, amelyekkel kapcsolatosan vetélkedőket is tartanak. Ezeket a foglalkozásokat az új társalgósarokban tartják. A gyerekek, a szülők és a pedagógusok is örömmel vesznek részt rajtuk.

– Az iskolában anyanyelvápoló órákat is tartanak, a C modell szerinti oktatásban 25 diák vesz részt, ezért különösen fontosnak tartottuk támogatni ily módon is az iskolát, és a jövőben is együttműködünk az intézménnyel – mondta Pap Josip.