A nőnap jegyében

158

Március 8-a nemzetközi nőnap, amikor is általában virággal kedveskednek a hölgyeknek. Magyarságunk egyes közösségeiben – különböző okokból – előre hozták a köszöntés aktusát.

1917 óta tartják a nemzetközi nőnapot, melyet az ENSZ is a világnapok közt tart számon. A nőnap régen munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. Ma már világszerte a férfiak milliói kedveskednek apróbb ajándékkal, virággal a nőknek, lányoknak, asszonyoknak ilyenkor. A HMDK-s szervezetek tagjai sem feledkeztek meg a hölgyekről, olyannyira nem, hogy 1-2 nappal korábban köszöntötték föl őket. Ifjabbak és idősebbek is örömmel fogadták a gesztust.

Vörösmarton a Baranyai Júlia Kultúregyesület tagjai, a már hagyományosnak tekinthető módon, egy-egy szál virággal kedveskedtek nőtagjaiknak.

A pélmonostori HMDK-alapszervezet minden évben összejövetelt rendez ebből az alkalomból, most is egy kiállítással emlékeztek meg a szebbik nem napjáról, valamint egy nappal korábban virággal is megörvendeztették az egyesület nőtagjait.

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége egy tánccsoportot is működtet, amely szorgalmasan készül az idei fellépésekre. A legutóbbi próbájukat követően egy ünnepi ebédet szerveztek a hölgytagjaik tiszteletére, akiket egy-egy szál virággal is megleptek. Ahac Nikolina, a tánccsoport egyik tagja elmondta, nagyon jó a hangulat az együttesben, és ő minden próbára nagy örömmel megy. Sokat számít neki, hogy a munkájukat elismerik, és az ilyen gesztusok is sokat jelentenek nekik.

Grubišno Polje

A nőnapi „virágosztások” többségére március 7-ei lapzártánk után került sor.