A nemzeti összetartozás napját ünnepelték

143
08-csuza-1

Csúza – Már nemcsak Trianonra emlékezünk június 4-én, hanem egyúttal a nemzeti összetartozás napját is ünnepeljük. A csúzai Ács Gedeon Ifjúsági Egyesület múlt szombaton alkalmi műsort készített.

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe a magyar Országgyűlés.

Emelkedett hangulatban zajlott szombaton Csúzán a nemzeti összetartozás napján a helyi Ács Gedeon Ifjúsági Egyesület szervezte műsor. Az első megemlékezésre tavaly került sor. A helyi és környékbeli fiatalok közreműködésével sikerült összeállítani a műsort, amelyben szavalatok, népdalok hangzottak el, valamint a Csárdás népi táncegyüttes is színpadra lépett. A programot a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatta.

– Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a támogatásért a HMDK-nak, elégedettek vagyunk a műsor sikerével. A közönség hálás volt a produkcióért, ezzel a rendezvénnyel mi, fiatalok is tisztelegtünk a nemzeti összetartozás gondolata előtt – tudtam meg Bosnyák Tamástól, az egyesület elnökétől.

 

Az összetartozásról

Andócsi János, a HMDK alelnöke a műsorhoz kapcsolódó beszédében a következő gondolatokat fogalmazta meg:

– Trianon emléke még ma is fájdalommal teli. Az emlékezés intenzitása azonban régiónként eltér. Külön öröm számomra, hogy horvátországi magyar fiatalok önálló kezdeményezéséről van szó. A nemzeti katasztrófára való emlékezés alkalmával ne tévesszük szem elől, hogy június 4-e egyben a nemzeti összetartozás napja is, és egy olyan kormánya van végre újra Magyarországnak, amely tesz is azért, hogy összetartozzunk. Az összetartozás erősítésében pedig az a HMDK a partnere, amely ezelőtt is nemzetben és egységben gondolkodott.

A kultúrműsort követően a tűzoltóotthon udvarán tábortüzet gyújtottak a résztvevők, majd pedig a hajnali órákig tartó társalgás vette kezdetét.