A nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény végrehajtásának betartásáról tanácskoztak

0
38

A Horvát Kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatala, az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről Szóló Keretegyezmény Tanácsadó Bizottságával közösen tanácskozást szervezett, melyre a horvát száborban hétfőn került sor. Az eseményen részt vett Jankovics Róbert magyar kisebbségi képviselő is.

A Nemzeti Kisebbségek Védelméről Szóló Keretegyezmény egy átfogó nemzetközi szerződés, amelynek a célja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme. A keretegyezmény betartását az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ellenőrzi, a 18 független szakértőből álló Keretegyezmény Tanácsadó Bizottságával (KTB) együtt. A KTB ötévente látogat meg minden államot, hogy figyelemmel kísérje a keretegyezmény végrehajtását.

Anja Šimpraga társadalmi tevékenységekért és az emberi jogokért felelős miniszterelnök-helyettes a tanácskozáson elmondta, hogy Horvátország rendelkezik a nemzeti kisebbségekre vonatkozó megfelelő törvényi keretekkel, és szorgalmazza az esélyegyenlőség előmozdítását az állami és regionális struktúrákban, valamint a nemzeti kisebbségek képviseletének és a velük való egyeztetésnek a színvonalas biztosítását. Hozzátette azt is, hogy ennek ellenére még „számos kihívással kell szembenéznünk a nyitottabb és toleránsabb társadalommá válás érdekében”.

Marie B. Hagsgård, a Tanácsadó Bizottság elnöke elmondta, hogy az esetleges jövőbeni konfliktusok megelőzése érdekében létfontosságú, hogy ne csak meghalljuk a nemzeti kisebbségek hangját, hanem az őket érintő dolgokra is hatást gyakoroljunk, hangsúlyozva, hogy a párbeszéd és a kompromisszum jó megoldásokhoz vezethet a társadalom fejlesztését illetően.

A szakértői tanácskozáson többek között kisebbségi parlamenti képviselők és Aleksandar Tolnauer, az országos Kisebbségi Tanács (KT) elnöke is részt vett.