A nemzeti identitás megőrzése a globalizáció idején – szakmai konferenciát tartottak Kopácson

96

Május 15-17-e között a Kopácsi Magyarok Otthona volt a helyszíne annak a szakmai konferenciának, amelyet A nemzeti identitás megőrzése digitális környezetben és a globalizáció idején címmel szerveztek meg a horvátországi nemzeti kisebbégek képviselői számára.

Négy évvel ezelőtt indult útjára a szakkonferencia, amelyet a horvát Nevelési és Oktatási Ügynökség szervez a kisebbségek számára. Idén a magyar kisebbség volt a házigazdája a háromnapos programnak, amelynek több mint 100 résztvevője volt.

– Horvátországban 17 nemzeti kisebbség rendelkezik a valamelyik modell szerinti oktatással. Így született meg az ötlet, hogy legyen egy szakmai továbbképzés és találkozási lehetőség a számukra. Az elsőt sajnos a pandémia körülményei miatt csak online tudtuk megszervezni. A másodikat Zágrábban hibrid formában tartottuk, és tavaly először személyes részvétellel. Idén mi, magyarok kerültünk sorra, és Kopácson rendeztük meg. Úgy érzem, hogy valóban van igény az ilyen jellegű szakmai tanácskozásokra, hiszen az eredetileg 80 fősre tervezett konferenciára végül több mint százan jelentkeztek – nyilatkozta lapunknak Csapó Nándor, a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium nemzetiségi igazgatóságának a vezetője, aki a konferencia megnyitóján köszöntötte a vendégeket. A megnyitót alkalmi fellépéssel színesítette az eszéki Bóbita Óvoda növendékeinek tánca, Fica Lili éneke és az eszéki magyar központ középiskolásainak néptánca is.

Előadások és jó gyakorlatok megosztása

A konferencia szervezési feladatait Varga Erna tanügyi főtanácsos látta el, aki elmondta, hogy a tanácskozást a zágrábi szakminisztérium támogatásával szervezték meg.

– Szerintünk nagyon fontos, hogy a szülők és az iskola közösen tegyenek azért, hogy a gyerekek nemzeti identitása megmaradjon. Mindegyik horvátországi kisebbség szakemberei hozzájárultak a konferenciánkhoz előadásokkal, foglalkozásokkal, jó gyakorlatok bemutatásával. Végül is a cél, hogy évente egyszer összejöjjünk, és a kisebbségeket érintő közös problémákról beszélgessünk, valamint tapasztalatokat cseréljünk – tudtuk meg Varga Erna tanügyi tanácsostól.

A konferencián izgalmas és hasznos előadások hangzottak el, amelyek az identitásmegőrzés témakörét járták körül az egyes közösségekben.

– Az előadásom egy egészen különleges projektről szólt, amely a Termini Kutatóhálózat keretében folyik. A Termini szótárban egy olyan korpuszt gyűjtünk, ami a nyelvi kontaktusokból származik. Tehát megmagyarázzuk, hogy miért is mondjuk azt például, hogy patika (tornacipő), majica (trikó) vagy flomaszter (filc), és ez a többi kisebbség képviselőinek is érdekes. Az egész találkozó vezérgondolata az identitásmegőrzés. Bármennyire is furcsán hangzik, ha azt mondjuk, hogy az említettekkel őrizzük az identitásunkat, de ha abból indulunk ki, hogy a regionális sajátosságok az anyanyelvünk alapját képezik, akkor ezzel mindent megmagyaráztunk. Ez tehát nem más, mint a regionális identitásunk – fejtette ki a konferencia nyitóelőadásában dr. Lehocki-Samardžić Anna, az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék professzor asszonya.

A konferencia résztvevői a szakmai tanácskozást az eszéki magyar iskolaközpontba, a HMDK Médiaházába, a Kopácsi-rét Természetvédelmi Parkba és a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központba tett látogatásukkal egészítették ki.