A nehézségek ellenére is dolgoztak

270
07--HMDK-SEPSE

Sója Dénes viszont megvonta tőlük a támogatást

A HMDK sepsei alapszervezete 1998-ban alakult. Az évek során számos rendezvényt szerveztek, felelevenítették a májusfaállítási népszokást, és folyamatosan támogatták a település civil szervezeteinek munkáját. A kultúrotthon használatával mindig gondjaik voltak, ezért tavaly béreltek egy épületet, amelyet közösségi munkával székházzá alakítottak át. Azt mondják, folytatni szeretnék a munkát, és számos tervük is van a jövőre nézve, amelyeknek a megvalósítását illetően az sem fogja meggátolni őket, hogy Sója Dénes szerint nem érdemelnek támogatást.

A sepsei HMDK-alapszervezet 1998-ban alakult, 2007 óta önálló jogi személyként működik. Megalakulásuk óta igyekeznek a településért dolgozni, legfontosabb céljuk a magyar hagyományok ápolása.

 

A kezdet a szokásosnál is nehezebb volt

Tíz évvel ezelőtt, mint a legtöbb településen, Sepsén is nagy gond volt, hogy a fiatalok csak az utcán vagy egymás otthonaiban tudtak találkozni. Érthető tehát, hogy nagy lelkesedéssel láttak munkához, amikor magyarországi támogatásból egy ifjúsági klubot alakíthattak ki: egy romos helyiségből a fiatalok takaros helyiséget varázsoltak. Prosszer Szanella karolta fel a fiatalokat, ő koordinálta az ifjúság szerveződését, és ő pályázott a felújításra is.

– A kezdeti sikerek után még nagyobb lelkesedéssel dolgoztunk.  E-pontot is működtettünk egy időben, de itt már kisebb-nagyobb ellenállásba ütköztünk. Ahogy múltak az évek, a MESZ helyi szervezete és az akkori polgármester megpróbáltak minket mindenben meggátolni, amibe csak belefogtunk. Ezért történt meg például, hogy a 2004-es március 15-ei megemlékezést nem tudtuk a sepsei kultúrotthonban megtartani, nem engedtek be minket a közösségi házba, abba a kultúrotthonba, amelyet az Illyés Közalapítvány támogatásával a HMDK rendezett be! Ennek ellenére felavattuk a turulmadaras emlékművet, kétszáznál is többen szorongtunk az emlékmű előtti keskeny sepsei főutcán tartott avatóünnepségen, amit számos rangos vendég is megtisztelt jelenlétével – tudtuk meg Prosszer Szanellától, a sepsei HMDK-alapszervezet alelnökétől.

A HMDK sepsei alapszervezetének az alelnöke, Sipos Zoltán is azt állítja, hogy megalakulásuk kezdete óta folyamatosan gátolták őket munkájukban.

– Tulajdonképpen ellenszélben kellett mindig dolgoznunk, de mi ennek ellenére sem szítottunk ellentéteket. Mi mindazt, amit eddig tettünk, a közösségért csináltuk és csináljuk a jövőben is. A járás elöljárójának a támogatására eddig sem számíthattunk, és most a magyarság parlamenti képviselőjeként sem támogat bennünket. De ez eddig sem akadályozott a munkánkban, és ezután sem fog. Biztosan sokkal nehezebb lesz, különösen a mostani nehéz gazdasági helyzetben, de tagságunk és a vezetőség minden tőle telhetőt megtesz – mondja Sipos Zoltán.

 

Májusfaállítás, festőtábor

Magának a májusfaállításnak és a hozzá fűződő szokásoknak a Baranya-háromszög valamennyi magyar településén gazdag múltja van. Így van ez Sepsén is, azzal, hogy a kitáncolásra itt korábban nem volt példa. Ezért a HMDK sepsei alapszervezete pár évvel ezelőtt elhatározta, hogy „bevezeti” a májusfa-kitáncolást, hiszen az ilyen jellegű rendezvények kiváló alkalmak arra, hogy a fiatalok és a falubeliek összejöjjenek, és kedvet kapjanak a hagyományápoláshoz. Két év eltelte után a MESZ – szokása szerint – lekoppintotta a dolgot: ők is állítottak egy falu májusfáját, majd amikor ezt a rendezvényt is megosztó politikájuk szolgálatába akarták állítani, a HMDK-alapszervezet a békesség kedvéért többet nem ápolta ezt a hagyományt. Viszont szerveztek baranyai festők számára alkotótábort, támogatói és társszervezői voltak több más rendezvénynek is a településen: halpaprikásfőző- versenyeknek, foci emléktornának, báloknak stb.

 

Új székház és számos terv

A HMDK sepsei alapszervezetének háza táján tavaly ősszel lázas munka folyt: hónapokig dolgoztak leendő székházuk felújításán. A tatarozás sok időt vett igénybe, az áramot, a vizet is be kellett vezetni, de a végeredmény mindenkit elégedettséggel tölt el, hiszen az egyesületnek immár van székháza, ahol különféle programokat szervezhetnek.

– A Vince-napot már itt tartottuk, emellett a jövőben itt szándékozunk megrendezni a festészeti alkotótáborokat, egy vidám estet is tervezünk a közeljövőben, amelyre a kopácsi, laskói és újbezdáni humoristákat hívnánk meg – nyilatkozta lapunknak Rabbi Ferenc, az alapszervezet elnöke.

A székház a Horvátországi Magyar Vidékfejlesztési Központ egyik alközpontjaként is működik majd. A megnyitó június közepére várható. Az irodában szakirodalmat találhatnak az érdeklődők, és különböző továbbképzésekre és tanfolyamokra is sor kerül a jövőben.

A HMDK-szervezetnek nemrég két helybéli fiatal számára, egy rövid időre ugyan, de sikerült munkát szereznie. Most egy népdalkórus megalakításán dolgoznak. De ezeken kívül is több tervük van a jövőre nézve, amelyeket az újabb, Sója Dénesnek „köszönhető” nehézség ellenére is szeretnének megvalósítani.

07-HMDK-szkhz-1