A négylábúak is fázhatnak

198
kutyk

A kutyák legtöbbje élvezi a téli havazást, de a mostani kemény fagyok az ő szervezetüket is megviselheti, így nem árt, ha most jobban odafigyelünk a kertben, az udvaron tartott négylábú házőrzőinkre – mondja az állatorvos.

Getto Dárió állatorvos szerint fontos, hogy kutyáinknak télen rendszeresen, naponta kétszer megetessük, hiszen ha tele a pocak, kevésbé fáznak. Ilyenkor több energiára van szükségük, táplálóbb ennivalót adjunk nekik, mint máskor. Lehetőleg meleg, főtt, de ne forró ételt kapjanak. Az is fontos, hogy mindig legyen friss vizük, amit gyakran cseréljünk, nehogy túlságosan lehűljön, ami akár torokgyulladáshoz vezethet.

A kutyaházat is szigeteljük le, az aljára tegyünk rongyokat, pokrócokat, szalmát, amibe az állat belebújhat, de ezt a vackot is időnként cserélni kell. A legjobb persze az, ha a nagy fagyokban kedvencünket beengedjük az előszobába vagy a pincébe, ahol a széltől és hidegtől védve van.

– A kutyáknál ilyenkor a legnagyobb ellenség a bolha, mert emiatt kialakulhat vérszegénység, és a szőrzetük is megritkul. Miközben a bolhával küzd házi kedvencünk, más élősködők is megtelepedhetnek a testében, ami szintén legyengíti a szervezetét. A legfontosabb tehát, hogy szabadítsuk meg a bolháktól. Miután kiirtottuk bolháit, a házát is takarítsuk ki. A kutyaházat úgy állítsuk, hogy a bejárata ne északra nézzen. A legjobb, ha szalmával béleljük ki. A kutya igyekszik magának védett helyet keresni, de ezt nem teheti meg akkor, ha láncra van kötve, ráadásul a lánc is hűt – erre mindenképpen gondoljunk, különösen a mostani, fagyos időben – mondja Getto Dárió állatorvos.

Kutyáknak is vásárolhatunk vitaminokat az állatkereskedésekben. Mert náluk is egyszerűbb a megelőzés, mint később a betegség kezelése. A vitaminokkal, helyes energiadús táplálékkal pedig megerősíthetjük a szervezetét. A meghűlés könnyen vezethez a mandulák gyulladásához és bakteriális vagy vírusos fertőzésekhez. A kutyánál ilyenkor étvágytalanság, láz, köhögés, nyálzás, nedves orr tapasztalható. Kedvencünk is megfázhat, ilyenkor köhög, tüsszög, neki is folyik az orra. Ekkor tanácsos orvoshoz fordulni vele.