A Napos Hvar-affér

233

Egyelőre még nem emeltek vádat a Orco Property Group vezérigazgatója, Jean-Francois Ott ellen, csak tanúként hallgatták ki a spliti rendőrök, majd a következő napon már továbbutazott Franciaországba.

Az Orco-vezér a horvát állam 31, illetve a társaság 55,5 százalékos többségi tulajdonába tartozó, az adriai tengerparton szállodaláncot üzemeltető Sunčani Hvar múlt heti közgyűlésére érkezett  Zágrábba, ahol a taggyűlést követően léptek hozzá a rendőrök.

Az üzletember szerint ők már korábban is elmondták, hogy mindenben a rendőrség rendelkezésére állnak, és hogy nyilatkozatát írásban is megtehette volna, és nem lett volna szükség a rendőrség ilyen jellegű fellépésére.  Az Orco sajtószóvivője szerint a hivatalos szervek magatartása elfogadhatatlan, mivel a cég eddig 86 millió dollárt fektetett be Horvátországban, olvasható a Jutarnji list c. napilapban. 
Egyébként a viszály még tavaly nyáron kezdődött. Az Orco hat éve arra szerződött a horvát állammal, hogy a tíz régi hotelből álló komplexumot ötcsillagos szállodává alakítja át. Az állam viszont a szerződést a lejárta előtt egy nappal felbontotta, arra hivatkozva, hogy az Orco nem újította föl az összes ingatlant, és ez az egyetlen módja az üdülő megmentésének. Ottot és az igazgatóbizottság még négy tagját azzal gyanúsítják, hogy a Napos Hvart több gyanús ügylet révén 16 millió kúnával károsították meg.

A lap nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a kár ennél jóval nagyobb, és akár 240 millióra is rúghat.