„A megmaradás a nyelvhez és a közösséghez való ragaszkodás által válik sikeressé“

74

Exkluzív interjú Zágrábban Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

Egy konferencián való részvétel céljából március 2-án Zágrábba látogatott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. A tanácskozás után megbeszélést folytatott Jankovics Róberttel, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjével, majd a zágrábi nagyköveti rezidencián exkluzív interjút adott lapunknak és a Drávatájnak.

– Zágrábban egy energetikai konferencián vett részt előadóként. Milyen témában adott elő?

– Nekünk, közép-európaiaknak az energiaellátás biztonsága egy kritikus fontosságú kérdés, több szempontból is. Tekintettel arra, hogy mi, Magyarország egy szárazföldi ország vagyunk, és nincsen tengeri kijáratunk, ami azt jelenti, hogy másokra vagyunk utalva akkor, amikor energiahordozókról beszélünk. Tehát gyakorlatilag ahhoz, hogy az ország energiaellátását biztos kezekben tudjuk, sokat kell importálnunk. Magyarország és Horvátország együttműködése hozzá tud tenni az energiaellátásunk biztonságának garantálásához, hiszen gondoljunk bele, hogy akár a krki LNG-terminál, akár az Adria kőolajvezeték használata, azok kapacitásának növelése, a magyar hozzáférés növelése mind-mind hozzá tud adni a magyar energiaellátás biztonságához. Erről beszéltem Davor Filipović kollégámmal is, hogy jó lenne ezt az energetikai együttműködést stratégiai szintre emelni.

– Itt-tartózkodása alatt több miniszterrel is alkalma volt tárgyalni. Mi mindenről tudtak egyeztetni?

– Egész Közép-Európa egy új helyzet elé került a háború kitörésével. Szándékosan beszélek  most úgymond szigorúan, tekintettel arra, hogy mintegy elvárás lett az európai kontinensen az, hogy az oroszokkal senki ne működjön együtt az energetika területén. Ezt mi egy elfogadhatatlan álláspontnak tartjuk, tekintettel arra, hogy a földgázt onnan lehet venni, ahol van forrás, és ahonnan vezet ide vezeték. Mivel Magyarországon történelmileg úgy alakult ki jó néhány évtized alatt, hogy mi alapvetően Oroszországból tudunk földgázt venni, ezért természetesen az Oroszországgal való energetikai együttműködést semmilyen szín alatt nem adjuk fel. Viszont a saját energiabiztonságunk szempontjából nagyon fontos, hogy máshonnan is tudjunk földgázt vásárolni, nem azért, hogy kiváltsuk az orosz forrást, hanem azért, hogy stratégiailag biztonságban legyünk. Ebben a tekintetben kulcskérdés, hogy Közép-Európában épülnek-e új vezetékek, illetve a meglévő vezetékek kapacitása megnövelhető-e. Mert ha legalább egyikre a kettőből már igen a válasz, akkor onnantól kezdve olyan újabb gázforrások, mint például a megnövelt azerbajdzsáni földgázkitermelés már számba vehető lesz a magyar energiaellátás szempontjából. A bolgár kolléga indított egy kezdeményezést arra vonatkozóan, hogy itt, a régióban lévő kilenc ország egy közös piacfelmérési tesztet végezzen, aminek eredményeként kiderül, hogy hol vannak olyan szűkületek, amelyek gyakorlatilag nem teszik lehetővé nagyobb mennyiségű földgáz megérkezését ebbe a térségbe. Úgyhogy az elkövetkezendő időszak diverzifikációs sikerét az fogja eldönteni, hogy az Európai Unió valóban komolyan veszi-e azt, hogy ez egy európai ügy, ez nem csak a közép-európai országok ügye, és ehhez a szükséges segítséget, forrásokat megadja-e.

„Jankovics Róbert, illetve a HMDK és a magyar kormány között egy stratégiai együttműködés van”

– Szakított időt arra is, hogy Jankovics Róberttel, a horvátországi magyarok parlamenti képviselőjével, a HMDK elnökével megbeszélést folytasson. Hogyan értékelné a találkozót?

– Jankovics Róbert, illetve a HMDK és a magyar kormány között egy stratégiai együttműködés van, hiszen a horvátországi magyar közösség legitimen megválasztott vezetője és képviselője Jankovics Róbert, aki nagyon komoly eredményeket ért el az elmúlt években a Horvátországban élő magyarok érdekképviselete tekintetében.
Ezért mi örömmel működünk vele együtt, hiszen jól látszik, hogy Zágrábban is számítanak rá, Eszéken is számítanak rá, és mi Budapesten is számítunk rá. Tehát abszolút kulcspozícióban van. Mivel a történelem úgy hozta, hogy mi, magyarok nemcsak Magyarországon, hanem a környező országok területén is élünk, ezért aztán a magyar külpolitikának az egyik szíve közepe éppen a nemzetpolitika, tehát az, hogy segítséget nyújtsunk azoknak a magyar közösségeknek, amelyek a határainkon kívül élnek. Nyilvánvalóan itt a legfontosabb a megmaradás kérdése, az, hogy a magyar nemzeti közösség magyar nemzeti közösségként éljen tovább, ezt pedig úgy lehet biztosítani, hogy a nyelvhez és a közösséghez való ragaszkodás sikeressé válik. Magyarra fordítva: óvodákat, iskolákat kell építeni, sportolási lehetőséget kell teremteni. Ezért is tekintettük ma át a horvátországi magyar közösség helyzetét – részben a Magyarországról, részben a horvát költségvetésből, részben helyi forrásokból finanszírozott beruházások állását tekintettük át. Fontos, hogy a nyár folyamán három új óvodát át lehet majd adni. Fontos, hogy ezen óvodák működési költségei rendezettek legyenek, ebben természetesen segítünk. Szeretnénk, hogyha Várdarócon a futballélet még eggyel magasabb szintre léphetne, és nem szabad elfelejteni azt, hogy idén ünnepli a 30. születésnapját a HMDK, a horvátországi magyarok legitim képviselete. Ebből az alkalomból érdemes születésnapi megemlékezést vagy ünnepséget tartani, ennek a részleteit is megbeszéltük. Azt hiszem, hogy a horvátországi magyarok abból a szempontból nyugodtak lehetnek, hogy jól vannak képviselve, jól vannak képviselve Zágrábban, jól vannak képviselve Budapesten, és ne felejtsük el, hogy a magyar közösség kulcsszereplője a horvátországi politikai stabilitásnak, hiszen Jankovics Róbert nélkül nincsen kormányzati többség, mivel 76 képviselő kell ahhoz, hogy a horvát kormány mögött parlamenti többség legyen, és a 76-ból az egyik az éppen  a mi képviselőnk, aki a kisebbségi frakciónak is a frakcióvezető-helyettese. A Jankovics Róberttel való együttműködés abszolút stratégiai jelentőségű helyet foglal el a magyar kormány külpolitikájában és nemzetpolitikájában egyaránt.

„Szeretnénk, hogyha Várdarócon a futballélet még eggyel magasabb szintre léphetne“

– Az elmúlt időszakban két szomorú és váratlan haláleset következett be az eszéki főkonzulátuson, ami miatt egy ideje már nincs vezetője a magyar külképviseletnek. Ez ügyben mikor várható változás?

– Az új főkonzul hamarosan el fogja foglalni a hivatalát, tehát már nem kell sokat várni. Ennek nyilván nagy jelentősége van, hiszen eszéki főkonzulnak lenni nem egyszerűen technikai pozíció, hanem egy politikai is. Én azt várom el a mindenkori magyar főkonzultól Eszéken, hogy a horvátországi magyarsággal, annak legitimen megválasztott vezetőivel a lehető legszorosabb együttműködést tartsa fenn.

„Az új főkonzul hamarosan el fogja foglalni a hivatalát Eszéken“

– Hamarosan befejeződik az eszéki stadion építése, az ország legmodernebb arénájáról beszélhetünk majd.

– Nézze, mi mindig örömmel és büszkén nézzük azt, hogy a horvátok, akik a mi szomszédaink és barátaink, a világ labdarúgásának az elitjéhez tartoznak, hiszen az a tény, hogy egy válogatott egymást követő világbajnokságokon a legjobb négy csapat közé tud kerülni, az mindenképpen kizárja azt a rosszindulatú értelmezést, hogy egyszer véletlenül sikerülhetett. Magyarországon is komoly erőforrásokat mozgósítottunk annak érdekében, hogy a magyar futballt fejleszteni tudjuk, hogy minél több gyermek focizzon, minél egészségesebbek legyenek, minél több időt töltsenek szabadtéren, minél több időt töltsenek sporttal. Az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése folyamatosan zajlik. Ezzel kapcsolatban mindenfajta bírálatot is szoktunk kapni, de én azt gondolom, hogy az emberek részben a lábukkal szavaznak akkor, amikor felvásárolják az összes jegyet a válogatott mérkőzéseire, akkor is, amikor kiállnak a nemzeti csapat mellett, akkor is, amikor hétvégenként a futballpályák megtelnek gyerekekkel és a nekik szurkoló szülőkkel. Arra is nyilvánvalóan büszkék lehetünk, hogy a világ egyik legjobb futballját produkáló országában a legmodernebb, sőt, az egyetlen legmagasabb minősítésű UEFA-stadiont magyarok építik. Azt gondolom, hogy az Eszéken és környékén, vagy éppen Várdarócon élő fiatalok számára is egy komoly inspiráció lesz ez, hiszen ki ne szeretne ilyen stadionban futballozni vagy egy meccset megnézni.