A Magyarság Háza elmúlt tíz évét bemutató kiállítás nyílt Eszéken

0
116

A Magyarság Háza első tíz évét bemutató különleges interaktív vándorkiállítás Budapest és Dunaszerdahely után április 26-ától Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban is megtekinthető.

Tíz évvel ezelőtt azzal a nagyon fontos küldetéssel jött létre a Magyarság Háza intézmény, hogy nemzetünk magában hordozott és teremtett értékei mentén, a hagyomány és a korszerűség párhuzamba állításával, a legautentikusabb forrásokból merített eszközökkel hidat építsen a Kárpát-medence különböző területein, illetve a nyugati diaszpórában élő nemzetrészek között. Ennek ünnepelték tavaly a 10. évfordulóját.

A jubileumi megemlékezés eszéki állomásán az általános iskolás gyerekek elsőként a felvidéki Kuttyomfitty Társulat előadásában a Háry, a 70kedő obsitos című interaktív színielőadást tekintették meg.

– A Magyarság Házával nem ma kezdődött az összeköttetésünk, az elmúlt egy évtizedben számos gyümölcsöző kapcsolatot alakítottunk ki, és én úgy gondolom, ennek a megkoronázása a mai rendezvény. Most elsősorban a kisebbekre gondoltunk, az alsó és felső tagozatos gyerekeinkre, akik egy gyönyörű színdarabot láthattak a felvidéki színészek előadásában. A kiállítás pedig két hétig lesz nálunk megtekinthető.A legfontosabb számunkra, hogy a diákjaink is érezzék, ők nem csak horvátországi magyarok, hanem az egységes Kárpát-medencei magyar élettérnek a lakói  – nyilatkozta Andócsi János, az eszéki iskolaközpont igazgatója.

Színtiszta kultúrát rejtenek az utazóládák

A színdarabot követően a diákok megtekinthették a 10 utazóládába rejtett, interaktív kiállítást. Külhoni tájaink természeti és épített ékességeit, a kortárs magyar képzőművészet, irodalom, zene és színjátszás nagyszerű alkotásait, a mesék varázslatos birodalmát, a magyar konyha páratlan gazdagságát rejti egy-egy utazóláda – mindazt, ami által azok a bizonyos hidak épültek és épülnek.

– Kollégáimmal azon gondolkodtunk, hogy hogyan rögzíthetnénk intézményünk elmúlt 10 évének legemlékezetesebb pillanatait. Így született meg többek között a Magyarság Háza Nagy Képes Könyve című kiadványunk is. Amikor 2021 szeptemberében itt jártam, ígéretet tettem, hogy hozunk majd programokat és kiállítást is, és ez most meg is valósult. Nagyon sok digitális anyag van ezeken a gépeken, multimédiás eszközökön, amikbe bele lehet nézni, meg lehet hallgatni őket, videókat lehet nézni, kézbe lehet venni olyan viseletreprodukciókat, amelyek Mátyás korába repítenek bennünket vissza, vagy a huszárság diadalos időszakába – fejtette ki Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.