A magyarországi horvátok rövid története – könyvbemutató Zágrábban

0
53

A közelmúltban jelent meg Sokcsevits Dénes történész A magyarországi horvátok rövid története című kétnyelvű (magyar-horvát) könyve, amelyet a múlt héten a határon túli horvátok intézetének (Matica iseljenika Hrvatske) 9. Kliofest elnevezésű rendezvényén mutattak be a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban.

A bajai születésű szerző, történész és tudós jelenleg a magyarországi Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa, korábban a Zágrábi Magyar Intézet igazgatója is volt. 

Legújabb könyvében Sokcsevits behatóan foglalkozik a magyarországi horvátok történelmével és kultúrájával.

A horvátok Magyarországra való betelepülésének a folyamatát is leírja. Megállapítja, hogy a magyarországi horvátság történetében a 18. és a 19. század első fele számít egyfajta aranykornak. Nem csak létszámuk, de a magyar társadalomban elfoglalt helyük is jóval jelentősebb volt a mainál. Egykor sok olyan település is volt, ahol abszolút vagy relatív többséget alkottak. Sokcsevits a kötetben külön foglalkozik a falusi horvátsággal. Bár viszonylag tömör, de egy nagyon fontos és hiánypótló könyvet állított össze a szerző.

A könyv bemutatóján többek között jelen volt Andrej Plenković miniszterelnök küldöttjeként Zvonko Milas, a kormány külhoni horvátokért felelős hivatalának vezetője, dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet, a Horvát Szábor elnökének küldötteként Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Ivan Gugan, a magyarországi Országos Horvát Önkormányzat elnöke is.