A magyarországi ellenzék megtagadná a segítséget a külhoni magyaroktól

0
101

A magyarországi ellenzéki képviselő, Szabó Tímea, a Karácsony Gergely vezette Párbeszéd frakcióvezetője az Országgyűlésben azért bírálta a kormányt, hogy pár ezer maszkkal segíti a határon túli magyar közösségeket.

Karácsony Gergely pártjának parlamenti frakcióvezetője, Szabó Tímea napirend előtti felszólalásában a magyar Országgyűlésben kérdőre vonta a kormányt, hogy miért adott több ezer maszkot a határon túli magyar közösségeknek, mert szerinte azokat csak Magyarországon kellene felhasználni. Ezt követően a kormánypárti képviselők megtapsolták a kormány azon lépését, hogy a határon túli magyaroknak is juttattak védőeszközöket. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Szabó Tímea felszólalására válaszolva kifejtette, Magyarország határain túl több millió magyar él saját akaratán kívül, akik túléltek több évtizednyi kommunizmust, alapjogaik semmibe vételét. „Most van rá lehetőség, hogy segítő kezet nyújtsunk nekik és meg is tesszük, mégpedig azért, mert összetartozunk” – jelentette ki az államtitkár, botrányosnak nevezve, hogy van olyan ellenzéki párt, amely ezzel nem ért egyet. „Szégyelljék magukat!” – zárta felszólalását Szabó Tímea felé fordulva.
A Párbeszéd társelnöke ezt megelőzően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalására reagálva arról beszélt, hogy hallja, hogy a kormány Kolozs, Maros és Kovászna megyébe, Beregszászba, Csíkszeredába, Zilahra és Horvátországba is védőfelszereléseket küld, melynek nem érti a miértjét. Szabó Tímeát Románia budapesti nagykövete vette védelmébe, aki szintén elítéli a magyar kormány adományait.

A HMDK is elítéli Szabó Tímea nyilatkozatát

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét nem lepte meg a Párbeszéd Magyarországért nyilatkozata.

– Sajnálatos, bár nem meglepő, hogy ilyen nehéz időkben sem lehet számítani a magyarországi ellenzékre, hiszen most, ezekben a válságos napokban lenne a legnagyobb szükség a nemzeti összefogásra. A DK-tól és a Párbeszédtől megszoktuk, hogy semmibe vesznek minket, külhoni magyarokat, tudjuk, hogy kikkel van dolgunk. Abban azért bíztunk, hogy a többi ellenzéki párt, az MSZP és a Jobbik nem hagyják szó nélkül ezt a botrányos nyilatkozatot, és minimum elhatárolódnak tőle. Sajnos ez nem történt meg, így azt vagyunk kénytelenek gondolni, hogy ők is egyeznek ezzel az „összellenzéki” állásponttal. Ez döbbenetes – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette, hogy a horvátországi magyarság mérhetetlenül hálás Magyarország felbecsülhetetlen értékű segítségéért, mely ékes bizonyítéka annak, hogy a kormány felelősséget visel értünk, külhoni magyarokért.