A magyar Országgyűlés külügyi bizottsága Horvátországban

240
klgyi-bizottsg

ZÁGRÁB, ESZÉK – A magyar Országgyűlés külügyi bizottsága többnapos látogatást tett Horvátországban. Zágrábban a szábor külügyi bizottságával folytattak tárgyalásokat, útjuk végén pedig Eszéken találkoztak a HMDK képviselőivel.

A horvát EU-csatlakozási tárgyalások júniusig történő lezárását segítő erőfeszítésekről tárgyalt a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága Zágrábban. A többtagú küldöttség két napot töltött a horvát fővárosban.

Mindkét fél célja az, hogy Horvátország még a soros magyar elnökség alatt aláírja a csatlakozási szerződést. Frano Matušić, a horvát parlament külügyi bizottságának elnöke a megbeszélést követően jónak minősítette a horvát-magyar kétoldalú együttműködést, s megjegyezte, hogy Horvátország büszke magyar nemzeti kisebbségére.

A magyar külügyi bizottság hivatalos útjának végén Eszékre, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) székházába is ellátogatott, ahol a szervezet képviselőivel találkozott.

– Megtisztelő számunkra ez a látogatás, hiszen a parlament egyik legfontosabb bizottságáról van szó, amelynek „hatásköre” ránk, határon túliakra is kiterjed. A találkozó létrejötte annak is köszönhető, hogy a Fidesszel hosszú évek óta nagyon jó barátságot, partneri viszonyt ápolunk, hiszen egyforma értékrendet vallunk a magunkénak – tudtam meg Jakab Sándortól, a HMDK elnökétől.

Egyre szorosabbá váló horvát-magyar kapcsolatok

A HMDK székházában Jakab Sándor elnök mellett Pálinkás Krisztián országos titkár és Prosszer Szanella, az Információs Iroda munkatársa fogadta a hattagú delegációt.

– Mivel Magyarország az EU soros elnöke, úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy találkozzunk horvátországi partnereinkkel, és megtárgyaljuk azokat a dolgokat, amelyekben segítségükre lehetünk. Magától értetődik, hogy az ember nem jöhet úgy hivatalos útra Horvátországba, hogy ne találkozzon az itteni magyarokkal, azzal a szervezettel, amely az itt élő magyarokért felelős, különösen akkor, amikor zajlik a honosítási folyamat. A magyar kisebbség szerepvállalására az elkövetkező időszakban még nagyobb szükség lesz, hiszen a horvát EU-csatlakozást követően a horvát-magyar kapcsolatok az eddigieknél is szorosabbak lesznek – nyilatkozta lapunknak Balla Mihály, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Az elnökön kívül dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz), Gyöngyösi Márton (Jobbik) és Szabó Vilmos (MSZP) bizottsági tagok, valamint Magyar József, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja vett részt a baráti megbeszélésen.

Ezt  követően a vörösmarti Gerstmajer pincészetben közös vacsorára került sor.