A magyar oktatást kívánja támogatni a magyarországi alapítvány

0
203
06-PADOC_logo

A múlt héten a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségébe, az eszéki magyar iskolaközpontba és a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumába látogattak el a határon túli oktatás támogatásával foglalkozó, a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány képviselői.

 

A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány képviseletében Naszvadi György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársa, ismert közgazdász, pénzügyi szakember, az alapítvány kuratóriumi elnöke és munkatársa, valamint Erdélyi Rudolf Zalán, az alapítvány igazgatója a múlt héten Jakab Sándorral, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökével, Csapó Nándorral, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnökével és Kucsera Bandival, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatójával tárgyalt. Az Alapítvány képviselői azzal a céllal keresték fel az egyesületeket és az oktatási intézményt, hogy feltérképezzék, a horvátországi magyar oktatás területén melyek azok a legfontosabb feladatok, amelyekben támogatást tud nyújtani az alapítvány.
A találkozókat követően Erdélyi Rudolf Zalán lapunknak elmondta, a fő cél az, hogy olyan tudás megszerzéséhez segítsék a Horvátországban élő magyar fiatalokat, hogy a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, és ne vándoroljanak el más országba.
– A határon túli magyar oktatási rendszer egyik neuralgikus pontját, a pedagógusok helyzetét is vizsgáljuk. Fel szeretnénk tárni, hogy hol és milyen módon tudunk a magyar iskolákban tanító pedagógusoknak segíteni, mert meggyőződésünk, hogy ha nincs kellő minőségű pedagógusállomány a magyar iskolákban, akkor a magyar iskola nem nyújt előnyt a többségi nemzet iskoláihoz képest. A minőség erejében hiszünk, a szülőknek kell rádöbbenniük, hogy többet adnak gyermeküknek, ha magyar iskolába íratják őket – fejtette ki Erdélyi Rudolf Zalán, aki hozzátette azt is, hogy a magyar megmaradás egyik pillére a magyar oktatás, a magyar iskola léte, ezt kívánják támogatni a lehetőségeikhez mérten. Úgy vélik, közös felelősségünk, hogy az egykor volt színmagyar településeken 20 év múlva is legyen magyar iskola, magyar szó. A mostani látogatás előkészíti a következő lépést, amikor konkrét támogatási formákról esik majd szó.
Az alapítvány együttműködik a Nemzetpolitikai Államtitkársággal, Potápi Árpád János államtitkárral, egymást erősítve, programjait kiegészítve kívánnak dolgozni a határon túli magyarság megmaradása érdekében.

 

{fcomments}