A magyar kultúra napja Fiumében

0
238

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai is szerveztek programot a magyar kultúra napja alkalmából Rijekában, melyben az alkalmi műsor mellett kiállítás és filmvetítés is helyet kapott.

A rendezvényen Viola Éva, az egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, majd dr. Seremet Sándor, a fiumei magyaroknál „szolgáló” Petőfi-ösztöndíjas tartott előadást a magyar kultúra napja megünneplésének előzményeiről, illetve himnuszunk születéséről. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát.

Az előadást követően nemzeti imádságunkat hallgatták meg a résztvevők archív felvételről. Az egyesület tagjai, Hajnal-Tutek Fanni és Sibalin-Klepac Zdenka rövid műsort adtak, énekeltek és szavaltak, végezetül a Szózat hangzott el citerán.

Az egyesület rajzcsoportja kiállítást rendezett erre az alkalomra, ezen kívül filmvetítésre is sor került, Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényének a filmadaptációját tekintették meg a résztvevők.