A magyar kultúra napja a Vajdaságban

49

Zentán a Művelődési Ház színháztermében rendezték meg január 26-án a Magyar Kultúra Napjának vajdasági központi ünnepségét, amelyen az idén is az arra érdemeseknek átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa-díjait, valamint plakettjeit. Az eseményre a HMDK is meghívást kapott, a szervezet képviseletében Andócsi János alelnök vett részt az összejövetelen.

Az esten Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke mondott ünnepi beszédet. Ezt követően kiosztották a VMMSZ elismeréseit az arra érdemeseknek, többek között Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség közelmúltban elhunyt elnökének a nemzet- és közösségszolgálat terén kifejtett tevékenységét posztumusz aranyplakettel ismerték el. Az ünnepségen kihirdették a Szép Magyar Könyv Díjakat is.

A központi ünnepség közönsége a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Túl a Tiszán Innen Ensemble együttes közös alkalmi ünnepi műsorát tekinthette meg.

A rendezvényen többek között részt vett Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, ifj. Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottságának elnöke és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke.

Andócsi János és Pásztor Bálint

Kárpát-medencei közművelődési fórum

Másnap a magyar kultúra fenntartásának és ápolásának a lehetőségeit vitatták meg a Kárpát-medencei Közművelődési Fórumon, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában. A találkozón a vajdasági szervezetek mellett a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, valamint az anyaországi, horvátországi, felvidéki, észak-macedóniai és boszniai magyar szervezetek képviselői vettek részt. A horvátországi magyarságot Andócsi János, a HMDK alelnöke képviselte.

Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kinevezett igazgatója elmondta, 2008 szeptemberében indult el az a kezdeményezés, aminek a célkitűzése a magyar nemzeti művelődési intézetek hálózatának a kialakítása volt. E kezdeményezés gyümölcseként indították el a Kárpát-medence területén a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztalt. A későbbiekben pedig a magyar kultúra napja alkalmából hagyománnyá vált, hogy Zentán találkoznak a Kárpát-medence magyar közművelődési intézményeinek, ernyőszervezeteinek és civil szervezeteinek a képviselői, hogy az adott évre vonatkozólag megbeszéljék a közös feladatokat.

– Szívesen tettem eleget a meghívásnak, mert jó megtapasztalni, hogy a Vajdaságban is mennyi tehetség van, és az ő munkájukat értékeli a közösség. A szombati kerekasztal-beszélgetés során elmondtam, hogy a honvédő háború előtt természetes volt, hogy Szabadkára vagy Újvidékre mentünk színházba, vagy részt vettünk különböző rendezvényeken, de valahogy mára a horvátországi és a vajdasági közösségek között lévő határ erősen beleégett a fejekbe is. Ezen jó lenne változtatni – mondta Andócsi János.

A Kárpát-medencei Közművelődési Fórum résztvevői