A magyar kormány üdvözli a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége választási győzelmét

0
148

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János államtitkár közleményben és levélben is gratulált a HMDK elnökének a kisebbségi önkormányzati választáson aratott elsöprő győzelemhez. Az elnöknek és csapatának Pánczél Károly is gratulált.

Magyarország Kormánya üdvözöli a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) a május 5-i horvátországi kisebbségi önkormányzati választásokon elért elsöprő győzelmét, és elismerését fejezi ki a szervezet vezetőjének, Jankovics Róbertnek, valamint a HMDK minden tagjának a történelmi sikerhez – áll a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János államtitkár által kiadott közleményben és levélben. Kiemelik: bízunk abban, hogy ez a történelmi eredmény, a megyei, városi és járási szinten létrejövő erős magyar képviselet egy új sikeres érdekérvényesítő korszak küszöbét jelenti a horvátországi magyarság számára, amely hosszú távon hozzájárul a közösség helyzetének további javulásához, a szülőföldön való megmaradásához és gyarapodásához.

A levélben azt is közölték, bizonyosak abban, hogy a megalakuló magyar nemzetiségi önkormányzatok tevékenysége tovább erősíti a magyar közösségeken belüli egymás felé közeledést, valamint hogy a HMDK a horvátországi magyarság érdekében folytatott munkájában ezután is számíthat a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatására.

Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke is gratulált Jankovics Róbert HMDK-elnöknek és csapatának ahhoz, hogy a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége az elmúlt hétvégi, rekordrészvétellel megtartott horvátországi kisebbségi önkormányzati választásokon soha nem látott, földindulásszerű győzelmet aratott.

Pánczél Károly leszögezte: „Meggyőződésem, hogy a szép választási siker az elmúlt években folytatott kitartó nemzetmentő munka eredménye, melynek részleteibe tavaly őszi látogatásunk során a Nemzeti Összetartozás Bizottsága tagjai is betekintést nyerhettek.

Szívből remélem, hogy a köztünk az évek során kialakult szoros munkakapcsolat a továbbiakban is gyümölcsöző módon folytatódik.”