A magyar kormány megbízásából

256
nagy-cmlap

Budapest, Kiskőszeg – Mint ahogy arról hírt adtunk, a múlt héten együttműködési megállapodás született a HMDK és a magyar kormány között, aminek értelmében folytatja a lakosság tájékoztatását a szervezet, vagyis az általa működtetett Információs Iroda. Munkatársai legutóbb Kiskőszegen jártak.

Mint ahogy azt a múlt héten megírtuk, az egyszerűsített honosítás lebonyolításhoz kapcsolódó együttműködési megállapodást kötöttek a magyar Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint szerbiai, szlovéniai és horvátországi magyar szervezetek képviselői Budapesten. Mivel az ünnepélyes aláírásra lapzártánkkal egy időben került sor, így csak részben tudtunk tájékoztatni az eseményről, amit ezúttal pótolunk.

Az együttműködési szerződés aláírása után Németh Zsolt külügyi államtitkár úgy nyilatkozott, hogy a határon túli magyarság számára az állampolgárság igénylésének lehetősége a szabadság kiteljesedésének a pillanata, a rendszerváltozás most érkezett el a kisebbségi magyarsághoz. Annak ellenére, hogy a kisebbségi magyarság elsőként került a rendszerváltás folyamatába, utolsóként kerül ki belőle. Egy nagyon hosszú, húszesztendős folyamat volt, ezért is örvendetes számukra az állampolgárság kedvezményes megszerzésének lehetősége – mondta Németh. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár a nagyváradi, a honosítást segítő Demokrácia Központban tett látogatásáról beszélt, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy ott nagyon nagy segítséget kapnak az emberek. Wetzel Tamás honosításért felelős miniszteri biztos pedig arról is szólt, hogy a tárcák közötti jó együttműködésnek köszönhetően zökkenőmentes volt az első két hét az állampolgársági kérelmek benyújtásánál.

Az állampolgárság gyógyír 2004. december 5-re

Jakab Sándor köszönetet mondott a HMDK nevében, és kiemelte: az állampolgárság gyógyír azokra a sebekre, amelyet 2004. december 5-én szenvedtünk el, a kettős állampolgárságról szóló sikertelen népszavazás miatt. Mint mondta, a HMDK mindent megtesz, hogy Horvátországból minél többen éljenek a lehetőséggel és igényeljék az állampolgárságot; az együttműködésnek megfelelően segítenek összeállítani a dossziékat, ellenőrzik a papírokat, dokumentumokat, s így jelentősen rövidülhet az ügyintézés folyamata a hivatalokban, és természetesen továbbra is hitelesen tájékoztatják a lakosságot.

Kikőszegi lakossági fórum

A kiskőszegi lakossági fórumra január 21-én került sor. Mint ahogy azt beharangoztuk, a magyarigazolvány-iroda munkatársai mellett Juhász Zoltán konzul is jelen volt, és részletesen ismertette a honosítási eljárás menetét.

Az iroda munkatársaitól megtudtuk, hogy az embereket leginkább az érdekelte, hogy milyen jogokra tesznek szert az állampolgársággal és a kérdezők a szavazati jogra is rákérdeztek, valamint sokan afelől érdeklődtek, hogy lesz e mód a kérvényeket Eszéken benyújtani.