A magyar konyha napja Zágrábban

0
49

A Zágrábi Magyar Intézet és a zágrábi magyar nagykövetség szervezésében harmadszor tartották meg a magyar konyha napját. Az esemény vendége idén Karcag városa volt, mely birkapörköltjéről és kun hagyományairól híres.

Múlt pénteken pörköltillat lengte be Zágráb magyar zenétől hangos központját, ahol idén is megtartották a magyar ízek napját. A Zágrábi Magyar Intézet és Magyarország zágrábi nagykövetsége által szervezett tematikus rendezvényre idén Karcag városa kapott meghívást, a vendégek táncokkal, fotókiállítással és természetesen birkapörkölttel készültek.

A Nagykunságra jellemző táncokat a Déryné Tánccsoport mutatta be a közönségnek, míg a karcagi birkapörköltet a Birkafőző Egyesület tagjai készítették el az Európa téren. A karcagi birkapörkölt nemrég hungarikummá vált, és abban tér el a hagyományostól, hogy a juh minden ehető része belekerül, a fejétől a farkáig.

Az érdeklődők a pörköltre várva megtekinthették a Kunok hazája című képkiállítást, mely a Nagykunságot hivatott bemutatni.

A rendezvényen jelen volt Fazekas Sándor, Magyarország egykori agrárminisztere, aki jelenleg Karcagot képviseli a magyar parlamentben.

– Mi, kunok büszkék vagyunk eredetünkre és tradícióinkra, hiszen a magyarságon belül a leghagyományőrzőbbek vagyunk. Ragaszkodunk gyökereinkhez, melyek egészen Közép-Ázsiáig vezethetők vissza, ezért szoktak minket konok kunoknak is nevezni, és örülünk, hogy mindezt itt, Zágrábban is bemutathatjuk – mondta Fazekas Sándor.
A rendezvényen a zágrábi magyarok marhapörköltet készítettek, a befolyt bevételt a szervezők jótékonysági célokra adományozták.

A rendezvényen megjelent Milan Bandić, Zágráb polgármestere, Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete, valamint Jankovics Róbert,
magyarságunk parlamenti képviselője is.