A magyar konyha napja Zágrábban

0
28

A zágrábi Liszt Intézet és a fővárosban működő magyar nagykövetség szervezésében idén is sor került a magyar konyha napjára. A múlt pénteki esemény vendége a Balaton kulturális fővárosa, Balatonfüred volt, amelynek képviselői a híres Jókai-bablevesből és a füredi borokból hoztak kóstolót a horvát fővárosba.

A zágrábi magyar nagykövetség és az ottani Liszt Intézet már hatodik éve szervezi meg hagyományosnak számító évadnyitó programját, a Magyar Konyha Napját a horvát főváros szívében található Európa téren. A rendezvényre minden évben meghívnak egy magyar közösséget, amelynek a tagjai a helyszínen bemutatják gasztronómiájukat és kulturális hagyományaikat. Idén Balatonfüred volt a vendég, és a híres Jókai-bablevest és a balatoni borokat ízlelhették meg a helyszínre látogatók. Idén is a vendégekkel főztek Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tánácsának a tagjai is.

Az ételek mellett Balatonfüred érdekes programokat is hozott: megcsodálhatták a reformkori táncbemutatójukat, gyermekek részére érdekes feladatokkal, a felnőtteknek pedig egy kvízjátékkal készültek. Az ételekből és italokból befolyt összeget ezúttal is jótékonysági célra fordítják. Sokan ellátogattak az intézetbe, és a délután az eső ellenére is nagyon jó hangulatban telt.

A Zágrábi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ 2014 elején nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy a magyar kultúrát, művészetet és tudományt népszerűsítse a horvát fővárosban. Fennállása óta rendkívül aktív tevékenységet folytat – számos koncert, kiállítás, filmvetítés, tudományos előadás fűződik a nevéhez, az évek során pedig neves magyar képző- és előadóművészek is bemutatkozási lehetőséget kaptak az intézet falai között. Programjait a zágrábi magyar nagykövetséggel közösen szervezi.