A magyar konyha egyik remeke a pakráci folklórszemlén

18

Szeptember 3-án Pakrác főterén tartotta meg 11. folklórszemléjét a prekopakrai Seljačka Sloga Kultúregyesület. A művészeti csoportok bemutatkozását gasztronómai és kézműves kiállítók sokasága is várta. A Pakráci Magyarok Közössége egy hungarikummal, a kürtőskaláccsal tűnt ki az eseményen.

Az esemény központi mozzanata az ország különböző területéről érkezett népi tánccsoportok felvonulása volt. A folklórszemlét kirakodóvásár és gasztronómiai bemutató is gazdagította. A számos kiállító közül kiemelkedett a Pakráci Magyarok Közössége, amelynek a tagjai a magyar konyha egyik hungarikumszámba menő remekét, kürtőskalácsot készítettek. A látogatók amellett, hogy megkóstolhatták ezt a ma már világszerte ismert desszertet, a sütemény történetét és készítési folyamatát is megismerhették.

A Pakráci Magyarok Közössége példaértékű tevékenységével bizonyítja, hogy a kultúránk részét képező gasztronómia is összekötő kapocs lehet nemcsak nemzettársainkkal, hanem más nyelvet beszélő közösségek tagjaival is.