A magyar hagyományok napja Pélmonostoron

A HMDK pélmonostori alapszervezete első alkalommal tartotta meg a kisvárosban a Magyar Hagyományok Napját, ahol babfőzőverseny és táncszemle volt programon.

A HMDK pélmonostori alapszervezete a rendezvényt hagyományteremtő céllal hívta életre, ahol elsősorban a tánchagyományainkon és a gasztronómián keresztül tudjuk bemutatni nemzeti örökségünket és kulturális értékeinket. Ezen a vidéken nőttünk fel, itt szereztük fontos élményeinket, itt rögződött bennünk egyes ételek íze. Ezeket ápolva, megőrizve és gyermekeinknek átadva maradhatnak fenn hagyományaink és szokásaink, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

A HMDK pélmonostori alapszervezete a magyar hagyományokat szándékozott egy ilyen nappal láthatóvá, érzékelhetővé tenni. A kultúrprogramban néptáncegyütteseink mutatták be a térség tánchagyományait, felléptek a pélmonostori, kiskőszegi, csúzai, szentlászlói és kórógyi magyar tánccsoportok, valamint két drávaszögi szerb hagyományápoló együttes is.

– Nagyon örülünk annak, hogy ilyen sikeres volt a rendezvény, hogy sokan elfogadták a meghívásunkat. Egy nap, amely a magyar hagyományok őrzéséről és közösségünk további építéséről is szólt, fontos volt a pélmonostoriak számára is. Azt gondolom, hogy sikerülni fog hagyományt teremteni belőle – nyilatkozta Matijević Olivér, a pélmonostori HMDK-alapszervezet alelnöke.

Összesen 70 bográcsban főtt a bab

Térségünkben elég sok a főzőverseny, a leggyakrabban halászlében mérik össze főzőtudományukat a csapatok. A pélmonostoriak éppen ezért a hagyományos baranyai babgulyásra szerették volna felhívni a figyelmet. Hetven (!) csapat nevezett be. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, figyelniük kellett a színre, a kinézetre, a sűrűségre, az ízvilágra, emellett a minden versenyző számára biztosított alapanyagnak, a babnak, a kolbásznak, az oldalasnak is meg kellett főnie. A szakácsok közül végül Munk Erik bizonyult a legjobbnak, így ő vihette haza a versenyre készült trófeát.

– Megtiszteltek a felkéréssel, hogy készítsek a versenyre egy trófeát. Igyekeztem egy kissé elrugaszkodni a megszokott sémáktól: egy baranyai családot formáztam meg, a trófea pedig fémhulladékokból készült. Összesen öt napig dolgoztam rajta, és úgy érzem, hogy egy igazán egyedi alkotást sikerült létrehoznom – tudtuk meg Horvát Adrián pélmonostori képzőművésztől.

A babgulyásfőző-verseny második helyezettje a pélmonostori Ilić Dragan lett, a „bronzérmet” pedig a szintén pélmonostori Horvát Krisztián érdemelte ki.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.