A magyar gasztronómiát népszerűsítik

24

Számos olyan program van, amelynek keretében a magyar gasztronómiát népszerűsítik egyesületeink, de a magyarok főzőtudományukkal is sikereket érnek el. Az elmúlt napok is bővelkedtek ilyen eseményekben.

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége Belováron

A Grubišno Polje-i Magyarok Közösségének gasztrocsoportja részt vett a belovári cseh kisebbség rendezvényén, ahol a lángossal ismertették meg a közönséget. A gasztrocsoport tagjai helyben gyúrták, dagasztották a lángostésztát, így a résztvevők a készítés menetét is elleshették. Horvát Anna, a gasztrocsoport tagja szerint fontosak az ilyen bemutatkozási lehetőségek, ahol a fiatalabbak is elsajátíthatják a lángos receptjét és elkészítésének a módját.

Sokan összegyűltek a belovári parkban tartott rendezvényen, így a gasztronómiai bemutatón készült ételeket is sokan megízlelték.

Nemzetiségi gasztronap Siračon magyar részvétellel

Idén is megrendezték a már hagyományos nemzetiségi gasztronapot a Belovár-Bilogora megyei Siračon (Szircs). A kulináris rendezvényen a környék magyar szervezeteinek a képviselői is részt vettek.

A magyar ételkínálatról a Pakráci és a Daruvári Magyarok Közösségének a tagjai gondoskodtak, akik évek óta ott vannak ezen a rendezvényen, és a környék más eseményein is igyekeznek magyarságunkat képviselni.

A csúzai fiatalok serleggel tértek haza a kispiaci főzőversenyről

A vajdasági Kispiacon 15. alkalommal rendezték meg a nemzetek főzőversenyét „határok nélkül”. A hagyományőrző gasztronómiai eseményen a vajdaságiak mellett több Kárpát-medencei régióból is érkeztek főzőcsapatok. A vajdasági településsel több éve van kapcsolatuk a csúzaiaknak, így természetes volt, hogy elfogadták a meghívást. Csúzát az Ács Gedeon Ifjúsági Egyesület képviselte, és főztjükkel a 3. helyért járó serleget érdemelték ki.