A magyar EU-elnökség köszöntése a horvát fővárosban

251
10-ZAGRABHOZ

Ivo Josipović horvát köztársasági elnök fővédnökségével került sor vasárnap, január 16-án arra a nagyszabású ünnepségre, amelyet a magyar EU-elnökség alkalmából szervezett a zágrábi magyar nagykövetség a Horvát Nemzeti Színházban. Az ünnepségen részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, aki rövid beszédben köszöntötte a jelenlévőket. 

Kormánytagok, a diplomáciai testületek, horvát pártok, valamint kisebbségi szervezetek képviselőinek részvételével került sor arra az ünnepségre, amelyet a zágrábi magyar külképviselet szervezett Ivo Josipović köztársasági elnök fővédnökségével vasárnap a Horvát Nemzeti Színházban. A köztársasági elnök mellett Gordan Jandroković miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter is üdvözölte a magyar elnökséget, és köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak azért, hogy elnöksége alatt éppen a sikeres horvátországi uniós csatlakozás az egyik kiemelt téma. Navracsics Tibor horvátul, angolul és magyarul is elmondott beszédében hangsúlyozta: ebben a félévben jó eséllyel lezárulhatnak Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásai.

A zágrábi magyar nagykövetség által szervezett estet Lidija Bajuk és Lovász Irén népdalénekesek nyitották meg, akik magyar és horvát dalokat adtak elő közösen. A rendezvény záró részében pedig a budapesti Csillagszemű gyermek táncegyüttes műsorát tekintette meg a magyar uniós elnökséget ünneplő zágrábi közönség.

– Igazán büszkék lehettünk vasárnap Zágrábban. Büszkék anyaországunkra az EU-elnökség miatt, és büszkék hazánkra, Horvátországra is, hiszen vezető politikusaink minden egyes megnyilatkozása a magyarokkal való barátságról szólt. Külön öröm volt számunkra, hogy a rendezvényt követő fogadáson alkalmunk volt problémáinkat Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úrnak és Ivo Josipović köztársasági elnök úrnak is felvetni, akik mindketten felajánlották közbenjárásukat és segítségüket – nyilatkozta Andócsi János, a HMDK alelnöke a rendezvényt követően.

A  rendezvényen jelen volt Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, Szekeres Péter, az országos magyar kisebbségi koordináció társelnöke, valamint számos magyar szervezet és kisebbségi önkormányzat képviselői Eszékről, Szentlászlóról, Harasztiból, Kopácsról, Pélmonostorról, Újgrácról, Vukovárról, Sziszekről, Zágráb városából és Zágráb megyéből.

zagrab