A magyar ének és tánc napja Nagypiszanicán

356
08-nagypiszanica-korusss

Szombaton tartotta hagyományos rendezvényét a Nagypiszanicai Magyarok Közössége, a magyar ének és tánc napját.

 

Nagypiszanicán, a nagy múltú nyugat-szlavóniai magyar református községben 1958-ig magyar iskola működött, a Kalász magyar kultúregyesület pedig az 1980-as évekig. A tömbmagyarságtól távoli kis közösség minden erejével azon munkálkodik ma is, hogy megtartsa magyarságát.

– Öröm és bátorítás számunkra, hogy ilyen sokan elfogadták meghívásunkat, és hogy ismét megtelt kultúrotthonunk. A nagypiszanicaiak büszkék a magyar kultúrára és hagyományaikra – nyilatkozta lapunknak Berkes Aranka, az egyesület elnöke.

08-Nagypiszanican-beszed

 

Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, amiért a Petőfi Programmal segíti munkájukat. Hamarosan magyar nyelvtanfolyamot indítanak Tóth Rebeka vezetésével, aki a programnak köszönhetően érkezett hozzájuk.
A szombati rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között Pali Fredi, Nagypiszanica járási elöljárója, Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, Fa Josip, a Pakráci Magyarok Közösségének elnöke, Berkes Imre Zágráb megyei magyar képviselő, valamint Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője is.
– Első alkalommal látogattam Nagypiszanicára, köszönöm a házigazdáknak a meghívást. Gratulálok az egyesület elnök asszonyának és vezetőségének a munkájához, valamint a szép programhoz – nyilatkozta lapunknak a főosztályvezető asszony, hozzátéve, a magyar állam a továbbiakban is támogatja a külhoni magyarságot.
A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

 

08-nagypiszanica-a-kozonseg-copy

 

{fcomments}