A magyar disznótoros hagyományokat elevenítették fel Čakovciban

61

A felújítása után nemrég átadott magyar házzal rendelkező szerémségi Čakovciban a hétvégén magyar disznótoros hagyományokat elevenítettek fel.

A településen aktív magyar közösségi élet zajlik, amelynek tökéletes helyszíne lett a nemrégiben felújított magyar ház, amelyben otthonra talált a Tompojevci járás magyar kisebbségi önkormányzata és a Csákovci Magyar Kultúregyesület is. A hétvégén igazi disznótoros hangulatot teremtettek a szerémségi községben, ápolva így a hagyományos téli magyar népszokást.

– Az első disznótorunkat még a békés reintegrációt követően tartottuk meg. Néhány évnyi szünet után tavaly indítottuk újra ezt a programot – tudtuk meg Kéry Jánostól, a Csákovci Magyar Kultúregyesület elnökétől.

A régi idők szokásainak nagy részét a résztvevők már csak szóban idézhették föl, de szívesen nosztalgiáztak arról, hogy korábban milyen is volt egy-egy ilyen közösségi esemény.

– Az én gyerekkoromban a disznótor egészen más volt. A sertést kihúztuk, leöltük, aztán szalmában pörköltük, kapával, türökkel leszedtük a szőrt, aztán kezdődött a mosás és a bontás. A hús és a szalonna íze is sokkal jobb volt akkoriban – mesélte Buják Ferenc, a Csákovci Magyar Kultúregyesület tagja.

A hagyományos disznótoron Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke is részt vett.

– A mai napot a téli magyar hagyományok ápolásának szenteltük itt, a szerémségi Čakovciban. Ami talán a legfontosabb, hogy Horvátország szlavóniai részének a legdélebbi csücskében is magyarul tudunk egymáshoz szólni, közösségként magyar népünnepélyt tudunk csinálni a hagyományos magyar disznótorból, ami azt mutatja, hogy azok az erőfeszítések, amelyeket a HMDK az előző években tett azért, hogy minden magyar közösség jól érezze magát a „bőrében”, jól érezze magát ott, ahol él, eredményes volt itt, a Szerémségben is – nyilatkozta Jankovics Róbert.

A rendezvényen részt vett Ivan Štefanac, a Tompojevci járási tanács elnöke és Milan Grubač, a közigazgatási egység elöljárója is.