„A magyar állampolgárságot kell bizonyítani, nem a nemzetiséget!”

855

ESZÉK – Múlt pénteken Juhász Zoltán zágrábi magyar főkonzul az eszéki Információs Irodában járt, ahol annak munkatársait a kedvezményes honosítási kérelmekkel kapcsolatos fontos információkkal látta el.

2011. január 3-ától lehet benyújtani a kedvezményes honosítás iránti kérelmeket a zágrábi konzulátuson, valamint a magyarországi anyakönyvvezetőknél és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataloknál (BÁH). Az ügyintézéshez időpontot kérni mindenhol szükséges. Arról már többször is írtunk, hogy milyen dokumentumokra van szükség, illetve hogy milyen feltételeknek kell megfelelni. A tájékoztató céllal készült weboldalon (www.allampolgarsag.gov.hu) kívül a zágrábi magyar konzulátushoz is lehet fordulni, és az észéki Információs Irodában is tudnak felvilágosítással szolgálni. Juhász Zoltán zágrábi magyar főkonzul pénteken tájékoztatta az iroda munkatársait a tudnivalókról. Megállapodás született arról is, hogy az igényeknek megfelelően a főkonzul az eszéki Információs Iroda munkatársaival közösen lakossági fórumokat is kész tartani az előre meghirdetett időpontokban.

– A konzulátuson kívül az eszéki Információs Irodában is tudnak érdeklődni a kérelmezők, azt  viszont fontos hangsúlyozni, hogy dokumentációt ott nem lehet benyújtani, csak és kizárólag a zágrábi konzulátuson, illetve Magyarországon. A tájékoztatásban azonban nagy segítséget jelenthet az eszéki iroda, hiszen oda is bátran fordulhatnak kérdéseikkel. Egyelőre a konzulátuson nincs túl nagy érdeklődés, ez egyrészt talán a kérelmezés anyagi vonzatának tudható be, valamint annak, hogy a horvátországi tömbmagyarság Eszék vonzáskörzetében él, így a távoli Zágrábba való utaz(gat)ás igencsak időigényes és költséges – tudtam meg a konzultól.

Juhász Zoltán azt is elmondta, a baranyai és szlavóniai magyarok, illetve azok, akik később útlevelet is szeretnének igényelni, mindenképpen magyarországi anyakönyvi hivatalokat, illetve a BÁH-irodákat válasszák az ügyintézéshez, hiszen ebben az esetben legalább három személyes odautazással kell számolni, továbbá Zágrábban jelenleg még nincs mód biometrikus útlevelek kiállítására.

A magyar állampolgárságot kell bizonyítani

Fontos hangsúlyozni, hogy a kedvezményes honosítás két legfontosabb feltétele a magyar nyelvtudás és egy felmenő hivatalos dokumentumokkal bizonyított magyar állampolgársága.

– Többször volt dolgunk olyan félreértéssel, hogy valaki magyar nemzetiségére hivatkozva kívánta kérelmezni az állampolgárságot, amit (nemzetiségét) egyébként senki nem vonhat kétségbe. A Magyar Igazolvány viszont ebben az esetben nem bizonyító erejű dokumentum, tehát nem csatolható az állampolgársággal kapcsolatos dokumentációhoz. Bizonyítani azt kell, hogy az illetőnek egyik felmenője – vagy akár saját maga – egykor magyar állampolgár volt, nem pedig azt, hogy a kérelmező magyar nemzetiségű. A másik, ki nem kerülhető szempont pedig a magyar nyelvtudás. Lényeges az is, hogy a törvény időben nem korlátozza az állampolgársági kérelmezést, tehát akár évek múlva is be lehet azt nyújtani – nyilatkozta Juhász Zoltán főkonzul.

A magyar állampolgárságú felmenőt bizonyító dokumentumokat Horvátországban és Magyarországon is le lehet fordíttatni, de csak hivatalos fordítóval. A várható nagy érdeklődés miatt a magyarországi Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (bővebb információ: www.offi.hu) a kedvezményes honosításhoz benyújtott okiratokat egyenként  egységesen 3500 forintért (plusz ÁFA) fordítja és hitelesíti, de a horvátországi hivatalos bírósági tolmács fordítását és hitelesítését is ugyanúgy elfogadják Magyarországon.

A kérelmezők tehát az eszéki Információs Irodához fordulhatnak kérdéseikkel személyesen (Bartol Kašić u. 64., a főpályaudvar mellett), valamint a 031/275-134-es telefonszámon és az informaciosiroda@net.hr e-mail-címen. A munkatársak minden munkanapon 8-tól 15 óráig fogadják az érdeklődőket.