A lengyel-magyar barátság napja Fiumében

105

A rijekai bölcsészettudományi kar (BTK) Magyar Nyelvi Lektorátusa és Lengyel Nyelvi Lektorátusa közös szervezésben alkalmi programmal emlékezett meg a lengyel-magyar barátságról.

A magyar és a lengyel parlament 2007-ben döntött arról, hogy március 23-át a lengyel-magyar barátság napjának szentelik, amikor is mindkét országban ünnepségeket szerveznek. Ehhez csatlakozott idén a rijekai bölcsészettudományi kar Magyar Nyelvi Lektorátusa és Lengyel Nyelvi Lektorátusa is, amelyek közös szervezésben egy ünnepi programot állítottak össze. Az alkalmat személyes jelenlétével tisztelte meg dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete és Pawel Czerwinski, Lengyelország zágrábi nagykövete is.

A BTK aulájában március 22-én megtartott programban fellépett Tutek-Hajnal Fanni, aki zongorán adott elő egy darabot egy lengyel zeneszerzőtől, majd a lektorátusok bemutatkozását követően megnyitották a „Lengyel-magyar testvértelepülések” című kiállítást, és egy lengyel-magyar kvízen is részt vehettek az érdeklődők.

– Lengyelország és Magyarország barátsága nem csak történelmi tény, ez egy élő, dinamikus kapcsolat, amely különböző területeket fed le. Lehetetlen minden szempontot bemutatni egy előadáson keresztül, de mivel lengyel kolléganőmmel mindketten nyelvtanárok vagyunk és szeretjük az interaktív dolgokat, készítettünk egy kvízt is, melynek célja nem a tudáspróba, sokkal inkább az, hogy elmélyítse baráti kapcsolataink megértését, a lengyel–magyar–horvát (fiumei) kapcsolatokat. Ez az esemény jó alkalom volt arra, hogy együtt élményeket szerezzünk, amelyeket magunkkal vihetünk, és inspirációként szolgálhatnak ahhoz, hogy a jövőben is hidakat építsünk közösségeink között – tudtuk meg Tamaskó Eszter magyar lektortól, a program egyik szervezőjétől. A programot egy közös tánccal és fogadással zárták.

Megkoszorúzták Baross Gábor emléktábláját

Magyarország zágrábi nagykövetsége Fiume/Rijeka modernizációjának egyik legnagyobb alakjáról, a néhai vasminiszterről is megemlékezett egy koszorúzás keretében.

Baross Gábor volt a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítója, a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa. Érdemeit a fiumei városatyák is elismerték, és a város díszpolgárává avatták. A kikötő egy része, a Porto Baross mind a mai napig az ő nevét viseli. A bronz táblát, melyen Baross Gábor arcképe és a Vasminiszter felirat látható, a magyarországi Magyar Közlekedési Kultúráért Alapítvány helyezte el, az emléktáblát pedig a rijekai Baross Magyar Kultúrkör a csepeli önkormányzat támogatásával állította.