A legrosszabb foglalkoztatási ráta

124
BELFLD-munkanlkl

Horvátországban csak minden második munkaképes embernek van állása. Hazánk az 52,4%-kal a legrosszabb foglalkoztatási rátával rendelkező európai országok közé tartozik. Ennél csak Macedóniában és Törökországban rosszabb a helyzet az Eurostat 2011-es adatai szerint.

A 2010-es adatokhoz képest 14 tagországban nőtt a foglalkoztatottság, míg 12-ben csökkent. A „vesztesek” között van Szlovénia is, ahol 1,8 százalékos csökkenést mutattak ki. Svájc viszont a 79,3 %-ával lehagyott minden uniós országot.

Mindegyik országra jellemző, hogy a munkanélküliek között nagyobb a nők aránya, Horvátországban különösen nagy a különbség: amíg a 15 és 64 év közötti munkaképes férfiaknak az 57,9%-a dolgozik, addig a nőknél ez csak 47%.

Azokban az országokban, ahol nagyobb a foglalkoztatási ráta, magától értetődően a foglalkozatott nők aránya is nagyobb. Ezt az úgynevezett részidős munkákkal tudják elérni, ilyent a nők vállalnak a leggyakrabban. Hollandiában pl. 74,9 százalékos a foglalkoztatási ráta, és a foglalkoztatottak 48,5%-a dolgozik részmunkaidőben, a nők aránya itt 76,5%-nyi.

Nálunk jelenleg a dolgozók 7,6%-a dolgozik részmunkaidőben. Ez a szám jelentősen nőhet, ha elfogadják az új munkatörvénykönyvet.

 

{fcomments}