A legkisebbek hozzájárulása egy nemes célhoz

319
09-Humanitarni_piknik_madjarska_grupa-020-3

A zágrábi Kéknefelejcs Óvoda magyar csoportja május 30-án részt vett a károlyvárosi „Jak kao Jakov” jótékonysági egyesület rendezvényén, amelyre a zágrábi Jarun városrészben került sor.

A „Jak kao Jakov” jótékonysági egyesület daganatos betegségben szenvedő gyermekek és szüleik megsegítésére jött létre öt évvel ezelőtt Jakov Rubido kisfiú emlékére, aki leukémiás volt. A szervezetet az elhunyt kisfiú édesanyja alapította.
A májusi rendezvényt immár második alkalommal tartották meg Zágráb város támogatásával, amelyen az egyesület kézműves tárgyainak árusítását sportvetélkedők és színvonalas színpadi programok kísérték. A számos résztvevő mellett a műsorban felléptek a zágrábi Kéknefelejcs Óvoda magyar ajkú óvodásai is. A színpadi programot magyar táncokkal az óvodások nyitották meg. A rendezvény sokszínűségéhez Szatmár megyei gyermektáncokkal járultak hozzá, amit a jelenlevők nagy tapssal jutalmaztak.
Természetesen a fellépés nem valósulhatott volna meg a magyar óvodai csoport két óvónője, Svaguša Katalin és Petković Eszter nélkül, akik lelkes munkájukkal a gyerekeknek átadják a magyar nyelvtudást és hagyományokat.
Az óvoda 1994-ben kezdte meg működését, a HMDK zágrábi egyesületének kezdeményezésére. Az elmúlt két évtizedben több mint háromszázan jártak a magyar csoportba. A megalakulás óta voltak nehezebb és könnyebb időszakok is a magyar csoport életében. Az óvónők viszont azt mondják, szerencsére a szülők felismerték, milyen előnyökkel jár, ha gyerekük magyar nyelvű oktatásban részesül. Az általában vegyes házasságokból érkező gyerekeket sikerül olyan szinten felkészíteniük, hogy az általános iskolát is a magyar tagozaton folytatják, ami nagy eredménynek számít egy olyan közösségben, ahol a lélekszámukat tekintve szórványnak minősülnek.

 

{fcomments}