A legjobban fizetett diákmunkák

242
belfold-studenti

Az általános pénztelenség hatással van a diákmunkákra is, az utóbbi időben ugyanis drasztikusan csökkent ez a lehetőség. Zágrábban például, ahol eddig a legjobb lehetőségek közül válogathattak a diákok, a múlt évben 28 százalékkal kevesebb volt a munkáltatók által fölkínált munkalehetőségek száma.

A diákok leginkább az olyan munkákat keresték, amelyeket az esti/éjszakai órákban vagy hétvégén lehetett végezni, valamint a nyári és téli szünet ideje alatt.

Az egyetemi munkaközvetítők kínálatában leginkább közvélemény-kutatói megbízatás, reklámanyagok terítése vagy pincérmunka szerepelt.

A Moj Posao internetes portálon az összes meghirdetett munka mindössze 9 százalékára kerestek diákokat. Legtöbben a kereskedelemben helyezkedhettek el, ezt a turizmus követi, majd a marketingmédia területe.

Ami a munkáltató elvárásait illeti, 57 százalékuk a diáktól számítógép-ismereteket követel meg, 38 százalékuk az aktív angol nyelvismerettel rendelkezőket veszi föl, de már 21 százalékuk elvárja azt is, hogy legalább 1,5 éves szakmai tapasztalattal rendelkezzenek.

Míg a legtöbb munka órabére az elmúlt időszakban csökkent, még mindig vannak olyan területek, ahol az egyetemisták vagy középiskolások szép összegeket kereshetnek.

Keményebb fizikai munkát igénylő helyeken 15-25 kúnás órabérért dolgozhatnak, az  igényesebb szellemi munkával már 35-40 kúnát is meg lehet keresni óránként. A számítógépes ismerettel pedig az órabér 50 kúna körül van, de jól kereshet az is, aki korrepetálást vállal, itt 80 kúna körül fizetnek.