A laskói családnak mindene a tűz martalékává vált

416

Múlt pénteken tűzesethez riasztották a tűzoltókat Laskón. A Pozsár családnak szerencsére minden tagja jól van, az anyagi kár viszont hatalmas, és szinte mindenük odaveszett.

A család tagjai éjjel fél tizenkettő körül észlelték a tüzet. A laskói önkéntes tűzoltók értek ki a helyszínre legelőször, tizenöt percen belül. Őket hamarosan követték a bellyei tűzoltók is, az eszéki hivatásos tűzoltóság emberei viszont meglehetősen későn értek a helyszínre. A hivatalos álláspont szerint ennek oka, hogy rendszerhiba történt, a 112-es általános vészhelyzeti segélyhívó szám és a 193-as telefonszám sem „élt”, amikor a tűzoltókat próbálták értesíteni.

– A laskói tűzoltószervezet nagy hiányossága, hogy nincs rohamkocsink, így egyedül az utcai tűzcsapokat használhattuk – mondja Vajda Gábor, a laskói önkéntes tűzoltó-egyesület elnöke, hozzátéve, nagy szerencse, hogy a Pozsár-házhoz közeli tűzcsap működőképes volt, ugyanis falujukban a tűzcsapok mintegy 70%-a nem működik, s hiába kérelmezték többször is, az illetékesek mind ez ideig nem oldották meg a problémát.

A családi házhoz közeli tűzcsapnak köszönhető, hogy a lángok nem terjedtek tovább más épületre. Csekély vigasz ez Pozsáréknak, miután a csupasz házfalakon kívül mindenük odaveszett.

A laskói tűzoltószervezet adománygyűjtési akciót szervezett, és mindazt, ami az elmúlt napokban segítségként érkezett sok helyről, ők vitték el a családnak.

– A bútoroktól kezdve a hússal teli hűtőig mindenünk odaveszett a tűzben. Szinte csak annyink maradt, amit éppen viseltünk a lángok pusztításakor – panaszolta lapunknak Pozsár Ambrus Rózsa.

Hozzátette, hálásan köszönik a laskói tűzoltóknak a jótékonysági akció megszervezését, és mindenki másnak is hálásak, akik eddig segítséget nyújtottak nekik.

Életüket most szinte a nulláról lesznek kénytelenek újrakezdeni. A Pozsár családnak a továbbiakban is minden adomány, segítség jól jön. Szükségük lenne többek között egy mélyhűtőre és némi bútorra is, de élelmiszereknek, ruháknak és pénzadománynak is jó hasznát vennék.

Munk Erik, az országos HMDK alelnöke lapunknak azt nyilatkozta, együttérez Pozsárékkal, és ezúton is köszönetet mond a laskói tűzoltó-egyesületnek, amiért nemcsak a tűzoltás terén, hanem jótékonysági akciójukkal is segíteni próbálnak. Elmondta, Vajda Gáborral, a laskói önkéntes tűzoltó-egyesület vezetőjével egyeztetve próbálnak segítséget nyújtani a laskói családnak.

Kérjük olvasóinkat, hogy aki teheti, segítsen a családnak!
Az adományozók Pozsár Ambrus Rózsával vehetik fel a kapcsolatot a következő mobilszámon: 099/487-3151.