A labdarúgás összekötő ereje

0
27

Múlt pénteken játszott barátságos labdarúgó-mérkőzést a Pélmonostor melletti Baranyavár és a magyarországi Lippó település csapata. A határon átnyúló, a két település közti kapcsolat a menekültség (1991-1997) éveiben jött létre, melyet a focin keresztül éltetnek ma is.

Idén találkozott 17. alkalommal a pályán Baranyavár és a magyarországi Lippó futballcsapata, hogy összemérjék felkészültségüket egy barátságos meccs erejéig, társalogjanak, ápolják a kapcsolatot.

A kezdetekről Ruksinski Stanislav, a találkozó ötletgazdája mesélt lapunknak. 1991-ben a a szerb megszállás elől menekült családjával Magyarországra, hét évet éltek Lippón, ahol játékvezetőként is tevékenykedett.

– 2001 óta néhány év kivételével minden esztendőben találkozunk, egyszer mi vagyunk a házigazdák, másszor a lippóiak. Az erőviszonyok is változók, de ezeknél a meccseknél sohasem a győzelem számít, hanem a kapcsolatápolás – hangsúlyozza Ruksinski Stanislav. Hozzátette, korára való tekintettel nem biztos, hogy még sokáig kiveszi a részét a találkozó szervezéséből, de bízik benne, hogy a kapcsolat a jövőben is fennmarad.

Peter Dražennel, a baranyavári Croatia FC elnökével csapatuk fejlődéséről beszélgettünk. Elmondta, a „nulláról” indultak, és mára eljutottak arra a szintre, hogy mintegy negyven (főként 18 év körüli) játékosból álló csapattal rendelkeznek, saját ligájukban (megyei másodosztály) a 2021-22-es idényben az ötödik helyet szerezték meg. Bíznak benne, hogy ennél jobb eredményt is el tudnak majd érni.

Bayer Ferenc, a Lippó Körzeti Sportegyesület elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, számukra is sokat jelent a háború óta tartó kapcsolat, amely most már nem csak a fociról szól, hiszen személyes, baráti kötődések születtek.

A találkozón jelen volt többek között Goran Hes, Pélmonostor alpolgármestere is. A résztvevők egy gólokban gazdag meccset láthattak, melynek végeredménye 4:3 lett a lippóiak javára. (