A kultúra és a turizmus mint a határ két oldalán élő kisebbségeket összekötő kapocs

0
36

Pécsen tartottak kerekasztal-beszélgetést a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű projekt résztvevői. A tanácskozáson a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok idegenforgalomban és kultúrában betöltött szerepét vitatták meg.

A nemzeti kisebbségek szerepe kulcsfontosságú az országok közötti jó kapcsolatok kialakításában és egymás kultúrájának a megismerésében. Ezzel kapcsolatos a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű határon átnyúló európai uniós projekt is, melyet a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK), Pécs város horvát önkormányzata, Eszék-Baranya megye turisztikai közössége, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed hívott életre azzal a céllal, hogy egymás rendezvényeit népszerűsítsék a határ mindkét oldalán.

A legutóbbi kerekasztal-beszélgetésre május 19-én került sor Pécsett, az August Šenoa Horvát Klubban, melyen a HMDK-t Matijević Olivér ügyvezető elnök képviselte. Részt vett a tanácskozáson Gugan Ivan, az országos horvát önkormányzat elnöke, Blažetin István, a pécsi horvát önkormányzat elnöke, Fuzik János eszéki magyar és Drago Horvat pécsi horvát főkonzul is.

– A kerekasztal során a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok idegenforgalomban és kultúrában betöltött szerepét vitattuk meg. Az egymás rendezvényein való részvétel, vagy akár a közös kulturális és turisztikai programok jó lehetőséget adnak a két közösség kapcsolatának további fejlesztésére – nyilatkozta lapunknak Matijević Olivér, hozzátéve, a két régió kulturális eseményeinek egymás irányába történő népszerűsítése érdekében hozták létre a HOP on Osijek/Pécs nevű Facebook-oldalt.