A közös örökség vidéki útvonalai

0
51

Új projekt indult Routes To Roots címmel az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében, melynek célja a közös kulturális és vidéki örökség fejlesztése és kezelése a kulturális értékek és hagyományok őrzése érdekében.

A projekt nyitókonferenciájára múlt pénteken került sor a kiskőszegi Zöld-szigeten, melyen a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége (HMVSZ), az eszéki Željezničar (Vasutas) Horvát Kulturális-Művészeti Egyesület, Orfű Község Önkormányzata, valamint az Orfű Turisztikai Egyesület képviselői vettek részt, vagyis a projektpartnerek.

A konferenciát Juhász Bálint, a HMVSZ munkatársa nyitotta meg és ismertette a programot.

– Projektünk célja egy egyedülálló, tematikus vidéki útvonal kifejlesztése, amely a kultúránk és hagyományaink szempontjából fontos, ám kevésbé ismert idegenforgalmi látnivalókat kapcsol össze a már meglévő turisztikai útvonalakkal, kerékpáros és turistaútvonalakkal, borutakkal, illetve régiónk azon látnivalóival, amelyek már népszerűek – nyilatkozta lapunknak Juhász Bálint.

Konkrétumként egy művészeti szimpózium szervezését említette, melynek keretében szobrokat készítenek majd. A fából faragott alkotásokat olyan szurdokokban, borutakon állítanák ki, amelyeket kevésbé ismernek, ily módon új minőséget teremtenek az elfeledett értékekből.

A nyitókonferencián az összes projektpartner bemutatta terveit.

A projekt keretében 41 különféle rendezvény, egy pajta felújítása, egy néprajzi múzeum kialakítása, egy szoborpark és több, a vidéki térségek kulturális örökségeit vizsgáló tanulmány fog megvalósulni.

Irodalmi része is volt a nyitókonferenciának Költészet a Dunán címmel – a programismertetők között egy-egy szavalat hangzott el, a versmondók szabadon választott költemények elmondásával tették különlegesebbé az eseményt.