A koronavírus-járvány néhány közeli országban és a távoli Ausztráliában

0
42

Ami a mostani pandémia elleni védekezést illeti, a meghozott intézkedések, szigorítások, tilalmak világszerte nagy hasonlóságot mutatnak. Ez derül ki az általunk megkérdezett romániai, szlovéniai, szerbiai, magyarországi és ausztráliai emberek válaszaiból is.

Románia

Brassai Hunor

A húszmilliós országban is szigorítások léptek életbe. Az utcán három főnél nagyobb társaságban tartózkodni tilos, a kisebb üzletekbe pedig egyszerre csak egy embert engednek be, a nagyobbakban pedig kötelező a szájmaszk viselése. Az utcára csak indokolt esetben lehet kimenni, például boltba vagy gyógyszertárba. Ami a munkát illeti, csak a nélkülözhetetlen személyzet jár dolgozni, a többiek pedig vagy otthonról dolgoznak, vagy sehogy. A munkáltatóknak lehetőségük van kényszerszabadságra küldeni az alkalmazottaikat, kiknek aztán az állam bérük 75%-át folyósítja a szükségállapot alatt. Az iskolák, egyetemek online oktatással kísérleteznek, viszont sok kérdés még mindig megoldásra vár, például az, hogy mi lesz az érettségikkel, illetve az írni, olvasni még nem tudó gyerekekkel, tudtuk meg mindezt a marosvásárhelyi Brassai Hunortól, aki személyes tapasztalatait is megosztotta velünk.

– Én viszonylag szerencsésnek tartom magam, mert tudok itthonról dolgozni, ugyanis egy erdélyi tájékoztató portált szerkesztek, amely a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről is hírt ad. A munka miatt könnyebben telik a napom, illetve maradt egy bizonyos rutinom. Jómagam a karantén ideje alatt olyan kényszerhobbiknak hódolok, melyekhez korábban „nem igazán volt húzásom”: kertészkedem (a panelben), kenyeret sütök, és persze elmaradhatatlanul naponta 3-4-szer takarítok. A jelenlegi állás szerint a szigorítások május közepéig kitartanak, így próbálunk nem beleőrülni a tétlenségbe.

Szlovénia

Varga Teodor

Szlovéniában már látszik az alagút végén a fény, lassan valamelyest normalizálódik a helyzet. A kormány már elfogadott egy új rendeletet a szigorítások enyhítésére, melynek értelmében már elhagyhatják lakhelyüket a polgárok. Az iskolák viszont még zárva vannak, a tanítás online folyik, ecsetelte számunkra Varga Teodor, aki a Muravidéken, Dobronak községben lakik.

– Az életem teljesen felfordult, hisz tanárként dolgozom, így itthonról kell tanítanom. Szerintem az emberek gondolkodása és hozzáállása a vírus miatt meg fog változni. Még komolyabban fogjuk venni a tisztaságot, mint idáig, és azt is, hogy az adott termékeket honnan szerezzük be. Megpróbálom a dolog pozitív oldalát nézni, hiszen a nagyapáink is mindig valamilyen megtörtént eseménnyel példálóztak: „Kisfiam, tudod, nálunk egyszer akkora árvíz volt, hogy még a disznók is úsztak…” Legalább nekünk is lesz mit mesélnünk az unokáinknak – mondta Teodor.

Szerbia

Boros Noémi

A régió országai közül Szerbiát sújtja leginkább a járvány, ezért értelemszerűen az intézkedések is ott a legszigorúbbak. A többi országban is jelenlévő korlátozásokon túlmenően Szerbiában hétvégenként teljes kijárási tilalom van országszerte, ami azt jelenti, hogy még a lakást sem szabad elhagyni. Arról, hogy ott miként élik meg helyzetet, az adai Boros Noémit kérdeztük, aki óvónőként dolgozik.

– Ebben a rendkívüli helyzetben, mint ahogy sokaknak, sajnos nekem is szünetel a munkám. Így itthon tevékenykedem a háztartásban, nagymamámnak és édesapámnak segítek, aki zöldségtermesztéssel foglalkozik. Megszűntek a piacok, ezért át kellett térnie az online értékesítésre, de ez még gyerekcipőben jár nálunk, mivel az emberek nem szoktak még hozzá. Frusztráló, hogy az utcákon, boltoknál, banknál lévő sorokban maszkokban, kesztyűben vannak az emberek, önkéntelenül is, de „félünk” a másiktól, igyekszünk távolságot tartani. A legrosszabb a bizonytalanság, hogy nem tudunk tervezni. Minden hétvégén növekszik a kijárási tilalom ideje. A múlt héten már péntek 17 órától kedd reggel 5-ig tartott. Azonban bízom benne, hogy hasznunkra válik, és mielőbb megszűnik ez a helyzet. Addig is igyekszem a szabadidőmet hasznosan kihasználni. Most több idő jut a hobbijaimra, például a dekorálásra, fejlesztő játékok készítésére gyerekeknek, illetve a kertészkedésre. Emellett a Vajdasági Ifjúsági Fórum tagjaként nem szűnt meg a tevékenységünk, csak áttért az online felületre, és igyekszünk hasznos tartalmakkal segíteni az ifjúságot – mondta Noémi.

Magyarország

Kis Róbert

A magyarországi helyzet olvasóink túlnyomó többsége számára nem ismeretlen. A többi környező országhoz hasonlóan ott sem működnek az iskolák, a vendéglátóhelyek. Arról, hogy miként élik meg a korlátozásokat, a bátaszéki Kis Róbertet kérdeztük.

– Alapvetően megváltozott az életem. Eddig Pécsett dolgoztam, de az épületet, ahol az irodánk található, teljesen kiürítették, mindenkinek el kellett hagynia. Mivel az iroda és a programok szünetelése miatt nem volt indokolt Pécsett maradnom, ezért ideiglenesen hazaköltöztem a szüleimhez, Bátaszékre, az irodából származó temérdek mennyiségű papírral, eszközzel. Csak a legszükségesebb esetben hagyom el a házat, ilyenkor megpróbálok egyszerre intézni mindent. Szerencsére a pécsi lakással ellentétben itt bőven van hely, van nagy udvar, így ilyen téren nincs okom panaszkodni. A családtagjaimmal, különösképpen a nagyszüleimmel nem találkozom, csak telefonon beszélek. A munka melletti szabadidőmben egyre többet járok a közeli erdőbe túrázni, kirándulni. Ezenkívül sok kerti és háztartási munkát végzek, és online játszom a barátaimmal. Tulajdonképpen azon lehetőségeket használom ki, amelyek itthon, a négy fal közt rendelkezésre állnak. Mindezek mellett természetesen reménykedem abban, hogy mihamarabb átvészeljük a kialakult helyzetet – mondta Róbert.

Ausztrália

Kollár Lajos

A járvány a világ másik végét, Ausztráliát is elérte. Kollár Lajos Sydney-ben él, és a horvátországihoz hasonló szabályozásokról számolt be. Ott is üresek az utcák, ami egy ekkora város estében, mint Sydney, még szembetűnőbb, mondta Lajos.

– Ausztráliában az emberek csak ügyintézés és vásárlás miatt mozdulnak ki otthonaikból. Ilyenkor szigorú szabályokat kell betartani, mint amilyen a távolságtartás és a kézfertőtlenítés, és szinte minden üzletben maszkot is viselünk. Ha távolabb szeretnénk utazni, itt is meg kell indokolnunk, hogy milyen céllal tennénk azt. Jó döntésnek tartom, hogy az ország azon lakosait, akik munkanélkülivé váltak a járvány következtében, az állam heti 750 dollárral segíti. Természetesen mi is betartjuk az előírásokat, otthon vagyunk, én festéssel és írással töltöm ki az időm, sok vitamint fogyasztok, hogy erősítsem az immunrendszeremet, nem esik nehezemre az itthon tartózkodás. Azok az állampolgárok, akik a járványhelyzet miatt külföldön ragadtak, hazatérhetnek, viszont ahogy máshol, itt is kéthetes házi karanténba kerülnek. Kiutazni viszont nem lehet az országból, a repülőtereket lezárták. Így mi is lemondtuk a májusra tervezett hazautat.