A koronavírus-járvány miatt a templomok húsvétkor is üresen maradnak

Úrvacsorázzunk közösen húsvétkor!

0
19

Az általában négy napig, nagycsütörtöktől húsvétvasárnapig tartó szertartásokra több tízezer hívő jelenlétében szokott sor kerülni, idén azonban a koronavírus-járvány miatt lezárták a római Szent Péter teret. A Vatikán a modern időkben példa nélkülinek minősítette a lépést. A horvátországi katolikus és református templomokban sem tartanak három hete miséket, istentiszteleteket, és húsvétkor is üresek lesznek a padsorok.

A mulandó helyett a valóban lényeges meglátását sürgette Ferenc pápa az egyház történetének legelső interneten közvetített virágvasárnapi miséjén, amelyet a hívőkkel teli Szent Péter tér helyett a teljesen üres Szent Péter-bazilikában mutatott be.

Ferenc pápa kijelentette, az új koronavírus-járvány teremtette tragikus napokban arra kell figyelni, ami valóban komolynak számít, a lényegtelennel való felesleges törődés helyett. „Fedezzük fel ismét, hogy az élet értelme a szolgálatban rejlik” – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő majdnem teljesen egyedül, a Szent Péter-bazilika főoltára mögötti, úgynevezett Katedra-oltárnál mutatta be a virágvasárnapi misét. Jézus jeruzsálemi bevonulását az idén nem a papokkal és hívőkkel teli, virágokkal és növényekkel díszített Szent Péter téren idézték fel, hanem a Katedra-oltár előtt, ahova kisebb olaj- és pálmafákat állítottak. A mostani szertartáson résztvevő kevés pap a biztonsági távolságot betartva, minél messzebb igyekezett állni egymástól, valamint a 83 éves egyházfőtől. Jelképesen, távolságtartással zajlott az olajágak megáldása is, amely a Vatikánban az Európa más részén elterjedt barkaáldást helyettesíti.

Délben mondott és szintén interneten sugárzott beszédében Ferenc pápa a halottakért, betegekért és az őket ellátó egészségügyi dolgozókért imádkozott. A virágvasárnapra eső Ifjúsági Világnapra emlékeztetve az egyházfő arra kérte a fiatalokat, táplálják a reményt, nagylelkűséget, szolidaritást, amelyekre a legnagyobb szükség van a járvány teremtette nehéz körülmények között.

A pápa arra kérte mindazokat, akik nem tudnak részt venni a húsvéti szertartásokon, otthonukban imádkozzanak, akár a tömegkommunikációs eszközökön keresztül.

Úrvacsorázzunk közösen húsvétkor!

A fertőzés terjedésének megállítása érdekében elrendelt korlátozások miatt nem lehetséges az ünnepeinken szokásos hagyományos templomi, gyülekezeti úrvacsorai közösségek megtartása sem. Az egyház vezetői azt kérik, hogy – hitvallásainkkal összhangban – házi istentiszteleti közösségünkben vegyük az úrvacsorai jegyeket is.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa kéri a református gyülekezetek tagjait, hogy húsvétvasárnap reggel 9 órakor – Erdélyben és Kárpátalján, a romániai és az ukrajnai időszámítás szerint 10 órakor – kapcsolódjanak be a Duna Televízión sugárzott ünnepi istentiszteletbe, amit a budahegyvidéki református templomból közvetítenek. Igét hirdet Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Kérik a gyülekezeti tagokat, hogy otthon terítsék meg az úrasztalát, vegyék együtt a kenyeret és a bort egyidőben Kárpát-medence-szerte.