A kórógyiak legszomorúbb napja – 31 éve menekültségbe kényszerültek

Múlt csütörtökön emlékeztek meg a falu elhagyásának 31. évfordulójáról Kórógyon. A gyertyagyújtással és koszorúzással egybekötött főhajtásra a honvédő háború áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél került sor.

„1991 augusztus végén, a darabokra szaggatott Kórógy lakosságának a 90%-a már a gyökértelenség, a süllyedő múlt gondolatával küszködve, menekültként mint oldott kéve, szétszóródott a nagyvilágban. Csak mintegy 100 munkaképes férfi maradt otthon a vártán, a végvárban, a jószágok gondozására és otthonaiknak a védelmére. Ők már tudták: a végvárakban nehéz a munka, erős az ár és kicsi a gát… Ilyen létbizonytalanságban érkezett el 1991. szeptember 29., a végítélet napja. Akkor Szent Mihály arkangyal, az utolsó ítélet angyalaként, halált hozó lövegek alakjában jelent meg a falu felett, hogy «mérlegelje» a lelkek jó és gonosz cselekedeteit” – olvasható a Kórógyi Gáspár álnéven író szerző Hagyaték a jövőnek című, 1991. október 25-én megfogalmazott írásában.

Egy nyugodt, békés életnek vetett véget 31 évvel ezelőtt a háború. Kórógy addigi történetében a legtragikusabb nap szeptember 29-e volt. A falu lakossága kénytelen volt elmenekülni, házaikat, gazdaságukat kifosztották. Templomuk is megsérült, lepusztult. A sebekből, romokból csak évek múlva felépült településre újra visszatért az élet, de ennek a napnak az eseményeiről évről évre megemlékeznek.

A múlt héten a Tordincei járás magyar kisebbségi önkormányzatának a szervezésében került sor a kommemorációra a háború áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél. Az egypercnyi néma csönddel való tiszteletadást követően először Davor Adžić, a járás elöljárója, majd Franjo Orešković, Vukovár-Szerém megye elöljáró-helyettese szólt az egybegyűltekhez, ezután Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselő osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel, végül pedig dr. Császár József Zoltán, Magyarország eszéki konzulja szólt. Mindannyian azt hangsúlyozták, hogy soha nem szabad megfeledkeznünk azokról, akik életükkel fizettek a szabad Horvátországért. Ezt követően a vendégek és a falubeliek, a civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit.

– Mi, kórógyiak minden évben megemlékezünk a tragikus eseményekről, hogy a gyermekeink is tudják, hogy mi történt itt 31 évvel ezelőtt. Szeretnénk, ha az emlékezésből erőt merítve tovább építenénk a közösségünket. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy élhető jövője legyen a településünknek – mondta Cserepes Zoltán, a Tordincei járás magyar elöljáró-helyettese.

Számos koszorút helyeztek el a helyi és környékbeli egyesületek. Részt vett a megemlékezésen Stipo Rimac, Tomo Medved miniszterelnök-helyettesnek, a horvát honvédők miniszterének küldötte, Dalibor Bajči, Mario Banožić védelmi miniszter küldöttje, Jakumetović Rozália asszony, a Vukovár – Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnök asszonya és Matijević Olivér, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ügyvezető elnöke.